ISF granskar också domstolarna

SOCIALFÖRSÄKRING2013-03-05

Nu går Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, vidare och granskar anledningen till de stora variationerna över landet när det gäller behandlingen av överklagande i sjukpenningärenden.

ISF har granskat hur Försäkringskassan hanterar sjukpenningärenden där den sökande får avslag. Skillnaderna på vilka grunder besluten fattas är stora. Informationen till de försäkrade själva är dessutom ofta undermålig, visar genomgången.

Nu ska ISF genomföra en bred översyn av hur förvaltningsrätterna och kammarrätterna dömer i mål som gäller överklaganden om sjukpenning och andra ersättningar inom ohälsoområdet, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen ska inte bara domarna studeras. Granskningen ska också innefatta hur domstolarna följer den så kallade officialprincipen. Enligt officialprincipen måste domstolen se till att det finns tillräckligt med underlag innan den fattar beslut. Enligt ISFs tidigare granskning förekommer det att uppgifter saknas när överklaganden prövas i högre instans.

”En del tycker att det här är en känslig fråga och att det inte är vår uppgift, men det vore fel av oss att inte göra den här granskningen med tanke på de indikationer vi har fått. Domstolarna är det sista ledet i vilket medborgarna kan få rätt mot en myndighet. Då måste också domstolarna fullt ut korrigera de fel som myndigheter har gjort”, säger ISFs generaldirektör Per Molander till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA