IT-utförsäljning skrinlagd

TRAFIKVERKET2012-06-18

Förberedelserna för en försäljning av Trafikverkets IT-enhet ICT stoppas efter omfattande kritik. I stället ska all IT-verksamhet konkurrensutsättas.

Trafikverkets ledning beslutade sig i höstas för att ta in intresseanmälningar för en eventuell utförsäljning av ICT och dess 500 anställda. En privat aktör vore en lämpligare ägare än staten, ansåg verksledningen.

Men kritiken mot en utförsäljning har efterhand vuxit. I riksdagen har Socialdemokrater och Miljöpartister ifrågasatt säljplanerna, och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i brev till ansvariga ministrar uttalat att en fortsatt statlig kontroll är nödvändig för öppenheten och neutraliteten gentemot operatörerna.

Trafikverkets styrelse beslutade på sitt möte i dag att blåsa av försäljningsprocessen. Verksamhetsområdeschef Katarina Norén säger dock att beslutet inte beror på synpunkterna från SKL och andra kritiker.

– Vi har förstås följt debatten, men vår uppgift har varit att titta på vår verksamhet och konsekvenserna för den. Och vi har vid en samlad riskbedömning kommit fram till att risken med en utförsäljning är större än att ha kvar enheten inom Trafikverket.

Den väg som Trafikverket i stället har valt är att fortsätta att konkurrensutsätta all IT-och telekomverksamhet. Under hösten ska man analysera i vilken takt och ordning det ska ske.

– Våra IT-kostnader är omkring två miljarder kronor om året, och av den summan köper vi tjänster för 1,5 miljarder. Vårt mål nu är att också den resterande delen ska konkurrensutsättas, säger Katarina Norén.

Den egna enheten ICT svarar för hälften av de tjänster som upphandlas och kan lägga anbud när ytterligare verksamhet läggs på entreprenad. ICT ska också kunna utöka sina uppdrag på marknaden utanför Trafikverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA