Jämställd föräldraledighet först om 22 år

TCO2006-03-21

Fler pappor tar föräldraledigt – men det kommer att dröja 22 år innan fördelningen mellan mammor och pappor blir lika, enligt TCOs pappaindex.

För sjunde året i följd har TCO tagit fram pappaindex. Index för 2005, som TCO nu publicerat, visar att något fler pappor då tog ut föräldraledighet jämfört med 2004. De tog också i genomsnitt ut några fler dagar 2005.

Indextalet steg förra året från 32,3 till 34. När index når 100 är uttaget av föräldraledighet helt jämställt men med nuvarande ökningstakt dröjer det till 2027 innan vi nått dit. Sammantaget över de sju år TCO gjort sina mätningar har uttaget av pappaledighet fördubblats, från ett index på 16,7 år 1999.

- I många familjer är det trots allt plånboken som avgör familjens val. Vi har fortfarande olika löner för kvinnor och män och det är egentligen pudelns kärna. Någon form av samhällsstöd behövs uppenbarligen, säger TCOs ordförande Sture Nordh.

TCO har föreslagit en jämställdhetsbonus för att få fart på pappornas föräldraledighet. Den innebär att den förälder som tar ut hälften av ledigheten får en höjd ersättning.

Den geografiska variationen är stor när det gäller hur många pappor som tar ut föräldraledighet. I Västerbotten ligger index på 42,3, där Åsele kommun toppar med 52,5. Skåne har den lägsta siffran: 29,8.

Totalt tog en kvarts miljon män ut föräldrapenning under minst en dag under 2005. Det betyder att 44 procent av alla föräldralediga var pappor. Men papporna tog bara ut en knapp femtedel av alla föräldradagar under året, 19,5 procent. Året innan var motsvarande siffra 18,7 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA