Jämställdhetsintegrering ska fortsätta

STATSFÖRVALTNING2019-10-09
Arbetet med jämställdhetsintegrering inom de statliga myndigheterna ska fortsätta. Regeringens argument anser att det är en rättvisefråga, men också att det handlar om kvalitet och träffsäkerhet i offentlig verksamhet.

Sedan 2013 har staten arbetat med ett utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter, JiM. Syftet är att uppnå regeringens jämställdhetspolitiska mål. I förra veckan samlade statsråden Åsa Lindhagen, MP, Mikael Damberg, S och Ardalan Shekarabi, S, 60 myndighetschefer för att följa upp arbetet. I samband med konferensen informerade regeringen om att JiM-programmet ska fortsätta. 

”Jämställdhetsintegrering av myndigheternas verksamhet är ett viktigt utvecklingsarbete som kräver långsiktighet. Det handlar i grunden om att bygga ett jämställt samhälle och att våra myndigheter ska ge lika förutsättningar för alla oavsett kön. Därför känns det oerhört positivt att kunna berätta att utvecklingsprogrammet JiM kommer att fortsätta”, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen regeringens inställning i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet beskrev Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell hur dödsfallsutredningar av vuxna som under åren 2016-2017 avlidit till följd av våld från en närstående visar att samhällets insatser för att upptäcka våld i nära relationer är eftersatt. De som dödats hade i de flesta fallen varit i kontakt med flera offentliga aktörer, men frågor om våld ställdes inte, trots att våld i nära relationer kan vara en bidragande och dold orsak till ohälsa, sjukskrivning och arbetslöshet.

Försäkringskassan lyfte fram att myndigheten numer arbetar systematiskt för att upptäcka våld i samband med till exempel sjukskrivning samt informera och hänvisa våldsutsatta till rätt stöd, lagstiftning och skydd. Kunskaperna ska genom ett separat projekt föras vidare till Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen och Migrationsverket.

Som Publikt tidigare rapporterat har Statskontoret på regeringens uppdrag utvärderat JiM-programmet. Enligt Statskontorets rapport skulle arbetet ha kunnat bidra mer till jämställdheten i samhället, om regeringens styrning av programmet hade gett myndigheterna mer vägledning. 

I budgetpropositionen aviserade regeringen en fortsättning av programmet för jämställdhetsintegrering i myndigheter. Enligt pressmeddelandet från konferensen kommer regeringen också att se över om ytterligare myndigheter bör delta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.