Fokus på jämställdhet hos myndigheter

JÄMSTÄLLDHET2020-03-13
Jämställdhetsmyndigheten ska öka trycket på de statliga myndigheterna att arbeta med jämställdhet i sin verksamhet. Regeringen satsar 2,5 miljoner kronor extra i år till myndigheten för uppdraget.

I samarbete med Ekonomistyrningsverket, Kriminalvården, Skatteverket och Vetenskapsrådet ska Jämställdhetsmyndigheten ta fram en modell för systematiskt erfarenhetsutbyte och ömsesidigt lärande inom jämställdhetsintegrering och jämställdhetsbudgetering i staten, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Arbetet med jämställdhetsintegrering har visat på goda resultat. Till exempel fördelas statliga medel idag mer jämställt mellan kvinnor och män och arbetet med att upptäcka och förebygga mäns våld mot kvinnor har förbättrats. Nu tar vi ytterligare ett steg för att stimulera fortsatt utveckling på jämställdhetsområdet inom våra myndigheter”, skriver jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, S, i pressmeddelandet.

Den nya modell som ska tas fram blir en förlängning av det tidigare JiM-programmet för jämställdhetsintegrering i myndigheter. JiM-programmet ska fortsätta under 2020 enligt tidigare beslut.

Modellen ska underlätta för ett strukturerat utbyte av erfarenheter och kunskap mellan statliga myndigheter. Den ska stärka myndigheternas arbete med jämställdhetsintegrering, samt hjälpa dem att utveckla och följa upp sina arbetssätt för ökad jämställdhet. Målet är att myndigheternas kärnverksamhet bättre ska bidra till att uppnå de jämställdhetspolitiska målen.

För uppdragets genomförande anslås ytterligare 250 000 kronor vardera för 2020 till Ekonomistyrningsverket, Kriminalvården, Skatteverket och Vetenskapsrådet. Jämställdhetsmyndigheten får under samma år använda högst 2,5 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.