JK riktar allvarlig kritik mot Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2022-06-08

Justitiekanslern, JK, riktar allvarlig kritik mot Kriminalvården sedan en fängelsedömd person blivit felaktigt frihetsberövad under 18 dagar. Enligt JK har anstalten Kumla inte följt myndighetens rutiner.

En intagen på Kumlaanstalten skulle 2019 börja avtjäna ett två år och tre månader långt straff. I en dom 2020 dömde hovrätten den intagne för andra brott, straff som skulle avtjänas i samband med den redan inledda fängelsevistelsen.

Hovrätten hade bifogat ett så kallat avräkningsunderlag till domen, där det stod klart att den tid den intagne suttit häktad skulle räknas av från straffet. Men när anstalten fick domen uppmärksammades aldrig avräkningsunderlaget. Det fick till följd att det inte fattades något nytt beslut om straff­tid.

När den intagne under 2020 flyttades till anstalten Norrtälje fattade personal där misstanke om att hans strafftids­beräk­ning var felaktig jämfört med det avräkningsunderlag som hade bifogats hovrättens dom. Efter en utredning konstaterades att den intagne borde ha tillgodoräknats ytterligare 35 dagars frihetsberövande och fri­getts villkorligt 8 augusti 2020. Utredningen ledde till att han frigavs 26 augusti.

Den intagen ansökte om ersättning enligt lagen om ersättning vid frihets­berövanden. I samband med hanteringen av ansökan konstaterade JK att den intagne hade varit berövad friheten på felaktiga grunder och beslutade att inleda ett tillsynsärende.

JKs utredning visar att det finns en handbok för strafftidsberäkning inom Kriminalvården. Den ska fungera som stöd i det dagliga arbetet för den som arbetar med frågor om strafftidsberäkning. Handboken är enligt Kriminalvårdens arbetsordning bindande för myndighetens organisation och personal. Utredningen visar att handbokens bestämmelser inte följdes vid anstalten Kumla.

”Det är självfallet ytterst allvarligt att en person hålls felaktigt frihetsberövad. JK har i flera tidigare tillsynsärenden påtalat vikten av att de myndigheter som hanterar frågor som rör frihetsberövanden har väl fungerande ruti­ner samt att höga krav på noggrannhet måste ställas på Kriminalvården, som är den myndighet som har det primära ansvaret för att fatta beslut i frågor om straffverkställighet”, skriver JK i beslutet.

JK konstaterar att handboken inte följts och att det har saknats en tydlig arbets­beskrivning för handlägg­ningen. Dessutom har domen kommit att hanteras av en annan person än den handläggare som normalt ansvarar för bevakning av domar. Därför uppmärksammades inte avräknings­underlaget av anstalten, konstaterar JK:

”Det framstår dessutom närmast som en slump att avräkningsunderlaget ändå kom att uppmärksammas och att strafftidsbeslutet ändrades. Med hänsyn till de höga krav som måste ställas vid hanteringen av frågor om straffverk­ställighet förtjänar Kriminal­vården allvarlig kritik för att det funnits brister såväl avseende rutiner som i organisatoriskt hänseende”, skriver JK i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA