JO kritiserar anstalter för kvinnor

KRIMINALVÅRDEN2018-03-27

Kriminalvården måste erbjuda likvärdig vård på anstalter för kvinnor. Det framhåller Justitieombudsmannen, JO, i ett beslut. Kvinnliga intagna missgynnas i flera avseenden, anser JO, som konstaterar att det inte är någon ursäkt att det är relativt få kvinnor som döms till fängelse.

JO gjorde under 2015 en serie inspektioner av de anstalter som tar emot kvinnor. JO konstaterade då skillnader i Kriminalvårdens hantering av kvinnliga och manliga intagna som föreföll att vara till nackdel för intagna kvinnor. Därför startade JO ett initiativärende för att utreda verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter för kvinnor.

Nu konstaterar JO att Kriminalvården inte lyckas erbjuda en likvärdig kriminalvård för män och kvinnor. Kvinnliga intagna missgynnas i flera avseenden av dagens regler och av begränsningar i anstalternas fysiska miljö och verkställighetsinnehåll. Det låga antalet kvinnliga intagna innebär en utmaning för myndigheten, men det är inte godtagbart att intagna kvinnor får en sämre verkställighet än intagna män, anser JO.

JO ifrågasätter om det finns skäl att fortsätta med den särreglering för kvinnliga intagna som gäller i dag. Eftersom det finns ett uppenbart behov av ökade möjligheter till differentiering av kvinnliga intagna inom kriminalvården uppmanar JO myndigheten att se över säkerhetsklassningen för kvinnoanstalterna och prioritera arbetet med att skapa ökade differentieringsmöjligheter. Kriminalvården bör även lägga vikt vid att utveckla anpassade anstaltsplatser och behandlingsinsatser utifrån kvinnliga intagnas särskilda behov.

”Det är inte godtagbara ursäkter att antalet intagna kvinnor är litet och kvinnoanstalterna små. Kriminalvården måste utveckla och anpassa sin verksamhet för att framöver kunna erbjuda en likvärdig kriminalvård för kvinnor och män, samt lyckas i sitt uppdrag att tillgodose även kvinnors individuella behov och underlätta deras anpassning i samhället”, skriver chefs-JO Elisabeth Rynning i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA