JO kritiserar åter Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2020-11-13

Justitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot hur Kriminalvården behandlar de förvarstagna som placeras inom myndigheten i stället för i Migrationsverkets förvar. JO tycker bristerna är allvarliga och kritiserar myndigheten för att de förvarstagnas lagstadgade rättigheter fortfarande inte tillgodoses.

JO har sedan många år följt och kritiserat förhållandena för förvarstagna som placeras inom Kriminalvården. Vid flera tidigare tillfällen har JO gjort kritiska uttalanden och uppmärksammat regeringen på behovet av ändrade regler. Också från internationellt håll har Sverige upprepade gånger uppmanats att upphöra med att placera personer som är förvarstagna med stöd av utlänningslagen hos Kriminalvården, påpekar JO.

I den senaste granskningen har JO främst sett över situationen för de förvarstagna som säkerhetsplacerats inom kriminalvården. Enligt beslutet är det uppenbart att Kriminalvården inte har lyckats skapa de praktiska förutsättningar som krävs för att alla förvarstagna ska kunna få sina lagstadgade rättigheter tillgodosedda. Situationen för de säkerhetsplacerade är enligt JO särskilt oroande.

”Det är givetvis inte acceptabelt att strukturella brister i Kriminalvårdens verksamhet leder till att förvarstagna förvägras sin rätt att vistas i gemensamhet med andra, och riskerar att drabbas av isolering”, skriver chefs-JO Elisabeth Rynning i sitt beslut.

JO konstaterar att majoriteten av de förvarstagna som säkerhetsplaceras hos Kriminalvården vistas under avsevärt sämre förhållanden än dem som är placerade i Migrationsverkets förvar. Generellt gäller att förvarstagna som är placerade hos Kriminalvården inte har samma möjligheter att åtnjuta sina lagstadgade rättigheter, skriver JO.

JO anser att regeringen måste se över hur regelverket för förvarstagna fungerar i praktiken, och klargöra hur de förvarstagnas lagstadgade rättigheter ska tillgodoses.

”Det finns anledning att starkt ifrågasätta om förvarstagna som inte har utvisats på grund av brott över huvud taget ska placeras inom kriminalvården. Om detta ändå anses lämpligt behöver lagregleringen av deras rättigheter förtydligas, bland annat när det gäller rätten till vistelse i gemensamhet och till kontakter med omvärlden”, skriver Elisabeth Rynning i sin framställning till regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA