JO kritisk till långa handläggningstider

MIGRATION2019-06-10

Domstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.

Handläggningstiderna är betydligt längre än vad som är rimligt och acceptabelt, skriver JO i sitt beslut. 14-åringen fick vänta från oktober 2015 till september 2017 på ett beslut från Migrationsverket. Då beslutade myndigheten att avslå ansökan om uppehållstillstånd och att han skulle utvisas ur landet med stöd av utlänningslagen. Pojken överklagade beslutet till Migrationsdomstolen vid förvaltningsrätten i Göteborg i november 2017.

”I december 2018 meddelade domstolen att handläggningstiden hade ökat till 22 månader, vilket innebar att NNs ansökan om uppehållstillstånd närmade sig fyra år. Handläggningstiderna vid domstolen är alltså helt orimliga. NN var 14 år när han kom till Sverige och han hinner bli 18 år innan domstolen fattar sitt beslut. Eftersom åldern räknas vid tidpunkten för domen orsakas NN en rättsförlust och förlorar bland annat sina rättigheter enligt Europakonventionen. Under tiden får NN till exempel inte arbeta eller ta körkort”, skriver JO Lars Lindström.

Domen i Migrationsdomstolen kom 7 februari 2019 och innebar bland annat att domstolen upphävde Migrationsverkets beslut i fråga om utvisning och beviljade ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå i 13 månader räknat från och med den dag som Migrationsverket utfärdar bevis om tillståndet. Han beviljades även arbetstillstånd för samma tid. Domen har sedan överklagats av Migrationsverket till Migrationsöverdomstolen vid Kammarrätten i Stockholm.

JO konstaterar att förvaltningsrätten i Göteborg gjort stora ansträngningar för att få ordning på sina handläggningstider. Bland annat har domstolen rekryterat mer personal och gått från 250 anställda år 2015 till 370 idag. Dessutom har man förändrat både processer och organisation för att kunna hantera ärenden snabbare. Men fortfarande är handläggningstiderna för migrationsmålen längre än vad som är rimligt och acceptabelt, konstaterar JO. JO är bekymrad över att det enligt aktuell information på domstolens webbplats tar 17–21 månader för domstolen att avgöra ett mål om uppehållstillstånd på grund av skydds- eller asylskäl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA