Bild: Leif Ingvarson/Mostphotos

JO riktar allvarlig kritik mot anstalt

KRIMINALVÅRDEN2020-12-10

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot fängelset i Ystad, som rutinmässigt genomfört kroppsbesiktningar av intagna. Det finns enligt JO inget lagstöd för kroppsbesiktning utan särskild misstanke.

Anstalten Ystad har haft som rutin att intagna fått genomgå kroppsbesiktning efter att de tagit del av sin myndighetspost. Syftet var bland annat att försäkra sig om att de inte tog med sig vad som kunde betraktas som känsliga handlingar.

Kriminalvården anmäldes till JO av en intagen. Hon berättar bland annat om en händelse då hon fått ett brev från sin advokat. Hon tilläts enbart att läsa det i besöksrummet och fick inte ta med det till sitt rum. Efter genomläsningen granskades brevet av personal, och hon var tvungen att genomgå en kroppsbesiktning som bland annat innebar att hon tvingades klä av sig naken. Hon har varit med om andra liknande händelser.

JO konstaterar i sitt beslut att det inte finns någon bestämmelse i fängelselagen som ger utrymme för att generellt och rutinmässigt genomföra kroppsbesiktning i den aktuella situationen. Anstalten får allvarlig kritik för att på ett sätt som saknar stöd i lag rutinmässigt ha använt sig av kroppsbesiktning som kontrollåtgärd.

Ystadsanstalten skriver i sitt svar till JO att man övergått från kroppsbesiktning till kroppsvisitation vid befordran av myndighetspost. Enligt JO får inte heller kroppsvisitation komma i fråga som kontrollåtgärd för att säkerställa att intagna inte bär på sig handlingar, eftersom visitationen inte syftar till att eftersöka vapen eller andra farliga föremål. I varje enskilt fall måste anstalten göra en bedömning av om det finns anledning att anta att ett otillåtet föremål kommer att anträffas på den intagne och om en kroppsvisitation står i rimlig proportion till syftet med åtgärden.

”Risken för att det finns vapen eller andra farliga föremål i försändelser från JO och andra myndigheter måste dock anses vara försumbar. Och för det fall det finns misstanke om att uppgiften om avsändare är felaktig har anstalten möjlighet att granska försändelsen”, konstaterar JO Katarina Påhlsson i beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA