Journalistförbundet: JO avstår av formella skäl

ÖPPENHET2018-04-23
Justitieombudsmannen, JO, kan inte granska regeringen. Det var anledningen till att JO lade ned anmälan om utrikesdepartementets hantering av e-post. Det skriver Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

JO lade för två veckor sedan ned Journalistförbundets anmälan mot utrikesdepartementet, UD. Men det var inte för att regeringen hade gjort rätt, utan för att JO inte kan granska vad regeringen gör, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande. Tillsynen av regeringen och enskilda statsråd vilar på riksdagens konstitutionsutskott, KU.

SJF begärde 11 december i fjol att få ut utrikesminister Margot Wallströms, S, e-postlogg för den senaste månaden. Dagen efter fick förbundet besked om att hela loggfilen omfattas av sekretess, och att den dessutom gallras efter 14 dagar. Förbundet överklagade UDs beslut till regeringen, men ärendet är fortfarande efter närmare fyra månader under beredning.

Därför JO-anmälde SJF utrikesdepartementet i slutet av mars. I anmälan konstaterade förbundet att UD dröjt mer än tre månader med att lämna ut den begärda epostloggen. Under den tiden hade departementet dessutom hunnit gallra loggfilen.

När JO meddelade att anmälan lades ned för två veckor sedan skrev JO i sitt beslut att ”anmälan inte ger någon anledning till åtgärd”. Enligt SJF är den verkliga anledningen att JOs tillsyn inte omfattar regeringen och enskilda statsråd. Den granskningen vilar på KU.

”Att möjligheterna att granska regeringens agerande är så begränsade är förpliktigande för regeringen. Eftersom statsråden har denna skyddade position måste de också visa att de förtjänar den. Att dröja över tre månader med att fatta beslut i ett ärende som enligt grundlag ska hanteras skyndsamt visar snarare på att regeringen inte drar sig för att missbruka förtroendet”, kommenterar SJFs ordförande Jonas Nordling i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.