JO kritiserar åter UD för senfärdighet

OFFENTLIGHETSPRINCIPEN2019-04-12
Justitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.

UD har de senaste åren vid upprepade tillfällen fått kritik från både JO, Justitiekanslern och riksdagens konstitutionsutskott för att departementet inte följer tryckfrihetsförordningens krav om att hantera utlämning av allmänna handlingar med skyndsamhet.

I juni 2018 anmälde en journalist på nytt UD för att myndigheten inte behandlat hans begäran om att få ut handlingar. Då hade han väntat sedan 10 november 2017, då han begärt att få läsa departementets skriftväxling med ambassaden i Marocko under två månader 2015. I februari fick han besked om att en sekretessprövning pågick och i maj fick han ett mejl som uppgav att dröjsmålet berodde på tidsbrist hos handläggaren. 8 juni anmälde han UD till JO.

”Utrikesdepartementet har återkommande fått kritik för att man åsidosatt skyndsamhetskravet i tryckfrihetsförordningen, och departementet har uppmanats att säkerställa att organisationen på ett godtagbart sätt kan hantera framställningar om att få ta del av allmänna handlingar. Som framgår av hanteringen av  (journalistens) begäran och av departementets yttrande till JO har några väsentliga förbättringar trots detta inte skett. Jag är mycket kritisk till att Utrikesdepartementet inte vidtagit de åtgärder som krävts”, skriver JO Cecilia Renfors i sitt beslut.

Nu kräver JO att UD senast 1 oktober 2019 redovisar vilka åtgärder som vidtagits tills dess och vilka ytterligare åtgärder som planeras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.