Margot Wallströms e-postlogg lämnas ut

ÖPPENHET2018-06-21
Ett halvår efter att Journalistförbundet begärt att få ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg har regeringen lämnat ut den. I stället för att hemligstämpla hela loggen har man prövat sekretessen rad för rad.

Sedan utrikesdepartementet, UD, vägrat Journalistförbundet att få ut Margot Wallströms e-postlogg anmäldes UD till Justitieombudsmannen, JO. JO lade ner anmälan, och hänvisade till att man inte har mandat att överpröva regeringens beslut.

Men nu har Regeringskansliet ändå lämnat ut utrikesministerns e-postlogg, uppger Journalisten. Orsaken är att Regeringskansliet nu har ändrat sin praxis, som tidigare innebar att hela e-postloggen sekretessbelades. Den nya ordningen innebär att sekretessprövningen görs rad för rad på samma sätt som departementet gör med exempelvis tjänstemännens e-postloggar, skriver Journalisten.

Margot Wallström, S, utrikesminister.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Margot Wallström, S, utrikesminister.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.