Juriststudent vill inte jobba statligt

JOBBEN2005-12-09

Att få staten som arbetsgivare lockar inte studenterna på landets juristutbildningar. Advokat- och revisionsbyråer lockar betydligt mer, liksom FN och EU.

För två år sedan toppade Regeringskansliet listan över populäraste arbetsgivare bland studenterna. I fjol gick FN förbi och i år är EU-kommissionen den näst mest eftertraktade arbetsgivaren. Det framgår av den juristbarometer som för tredje året genomförts av Universum Communications.

Enligt Anna Dyhre, marknadschef på Universum, är förklaringen att de statliga myndigheterna inte aktivt marknadsför sig mot studenterna. Undantaget är Skatteverket som genom att aktivt profilera sig klättrat nio placeringar på 30-i-topp-listan.

Kriminalvården har tappat 19 placeringar, Konkurrensverket tio och Ekobrottsmyndigheten sju.

På tio-i-topp finns domstolsväsendet (både notarietjänstgöring och domare), Regeringskansliet och Åklagarmyndigheten.

30-i-topp

1. FN

2. EU-kommissionen

3. Domstolsväsendet (notarietjänstgöring)

4. Mannheimer Swartling

5. Regeringskansliet/departementen

6. Åklagarmyndigheten

7. Vinges

8. Amnesty International

9. Centrum för rättvisa

10. Domstolsväsendet (domare)

11. Skatteverket

12. Ikea

13. Sida

14. Rikspolisstyrelsen

15. Ernst & Young

16. Röda Korset

17. Ekobrottsmyndigheten

18. Deloitte

19. Familjens Jurist

20. Exportrådet

21. Ericsson

21. Öhrlings PricewaterhouseCoopers

23. Setterwalls Advokatbyrå

24. Fonus Juridik

25. Konkurrensverket

26. Kronofogdemyndigheten

27. Konsumentverket

27. Länsstyrelsen

29. Delphi & Co

29. Linklaters

Undersökningen har besvarats av 765 studenter, ungefär en fjärdedel av dem som går sista två åren av juristutbildningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA