Kallelse förkortade sjukskrivning

SJUKFÖRSÄKRINGEN2010-11-09

När Försäkringskassan kallade sjukskrivna till gruppmöten om sjukförsäkringen minskade sjukskrivningens längd med en femtedel, enligt Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

IFAU har genomfört en studie i samarbete med Försäkringskassan i Uppsala län. Kassan kallade under en period sjukskrivna till gruppmöten om sjukförsäkringen. Syftet med mötena var att diskutera försäkringens intentioner, inte att utöva påtryckning.

Slumpmässigt delades 275 sjukskrivna personer upp i grupper. Genom att skicka ut kallelsen till informationsmötet med en månads mellanrum har IFAU kunnat jämföra dem som fick kallelse och informationsmöte tidigare med andra, som i stället kallades lite senare i sin sjukperiod.

”Vi finner att de som kallades till informationsmöte en månad tidigare i genomsnitt var sjukskrivna 74 dagar kortare än jämförelsegruppen. Det är drygt 20 procent kortare sjukskrivning och en stor effekt”, säger forskaren Erica Lindahl, i ett pressmeddelande.

Bara tre av tio av dem som kallades kom till mötet. Det tyder på att det var själva kallelsen och inte mötet som medförde minskad sjukskrivning.

”Vår tolkning är att kallelsen uppfattades som ökad kontroll från Försäkringskassan och att det framförallt påverkade de sjukskrivna. De som deltog i mötet var i mindre grad sjukskrivna sex månader senare, men efter tolv månader finner vi ingen effekt”, säger Erica Lindahl.

I försöket ingick sjukskrivna personer som var arbetssökande eller korttidsanställda, människor med svag förankring på arbetsmarknaden. Experimentet genomfördes mellan januari 2005 och december 2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA