KI: Jobba längre och håll dig frisk!

EKONOMI2015-05-06

Ett längre arbetsliv och förbättrad hälsa är förutsättningar för en uthållig ekonomi. Det kommer Konjunkturinstitutet, KI, fram till i en rapport om hållbarheten i de offentliga finanserna.

Den ökande andelen äldre i befolkningen de kommande årtiondena kommer att öka behovet av välfärdstjänster. I sin årliga rapport om hållbarheten i skattefinanserna lyfter KI fram vikten av att vi behåller hälsan och arbetar högre upp i åldrarna för att få balans i de framtida offentliga finanserna.

Sedan år 2005 minskar andelen närande i befolkningen, därför att den stora gruppen av 40-talister börjat nå pensionsåldern. Ökningen av andelen äldre kommer att fortsätta till mitten av 2030-talet, konstaterar KI. En bidragande orsak till den ökande andelen äldre är att den förväntade livslängden ökar. Förväntad återstående livslängd för den som är 65 år idag är 20 år – år 2050 antas den bli 24 år, och år 2100 27 år.

KI redovisar i rapporten flera olika scenarier för utvecklingen, där det första utgår från att ingenting förändras. Den genomsnittliga pensionsåldern förblir oförändrad och de äldres behov av välfärdstjänster förblir detsamma som idag. De övriga bygger på olika antaganden om att pensionsåldern höjs och beroendet av välfärdstjänster minskar i varierande takt.

Inget av scenarierna slutar med en offentlig ekonomi i balans. I det första alternativet skulle krävas en omedelbar skattehöjning på ungefär 1,5 procent av BNP, för att i slutet av prognosperioden öka med sammanlagt sju procentenheter till 50 procent av BNP. Det mest positiva scenariet slutar med en skatteökning i storleksordningen två procent av BNP, för att stanna på 43 procent år 2099.

Rapportens slutsats är att det kommer att krävas både ett längre arbetsliv och ett minskat beroende av välfärdstjänster om det ska gå att upprätthålla dagens nivå på välfärden. När vi arbetar längre ökar tillgången på arbetskraft och fler bidrar till skatteunderlaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA