Klent resultat av anställningsstöd

REVISION2006-12-15

Anställningsstöd har liten positiv effekt på sysselsättningen, enligt en granskning av Riksrevisionen. Den tränger undan reguljära anställningar och kontrollen av de arbetsgivare som får stödet är bristfällig.

Mindre än var tredje stödanställning innebär ett tillskott till antalet arbetstillfällen, enligt rapporten. Under 2005 skulle minst var femte anställning ha gjorts även utan stöd. Mindre än hälften av stöden ledde till att en anställning skedde tidigare, vilket innebar en ren statsfinansiell förlust på cirka 160 miljoner kronor.

Om man räknar in det särskilda anställningsstödet är sysselsättningseffekterna ännu lägre, skriver Riksrevisionen. Möjligen kan stöden ha positiva effekter för den enskilde, men detta har inte ingått i granskningen.

Enligt rapporten saknar arbetsförmedlingen tydliga riktlinjer för att kontrollera arbetsgivarna. Stöd kan därför betalas ut till arbetsgivare som inte bedriver en seriös verksamhet. Det leder också till att personer som beviljats anställningsstöd hos företag utan kollektivavtal riskerar att få ett bristfälligt försäkringsskydd.

Arbetsförmedlingen har inte heller fungerande rutiner för att motverka överutnyttjande, konkurrenssnedvridning och korruption. Det har förekommit att företag mottagit anmärkningsvärt många stöd under flera år, utan att ha anställt någon eller endast ett fåtal personer sedan stöden upphört.

I en kommentar konstaterar Ams att anställningsstöden håller på att avvecklas och inte kommer att finnas kvar med den nya inriktningen av arbetsmarknadspolitiken. Enligt Ams har Arbetsförmedlingens huvudfokus när det gällt anställningsstöd varit den enskilda individen.

Ams anser att man har fungerande kontroller mot korruption, men välkomnar Riksrevisionens synpunkt att regeringen bör förtydliga vilka krav som ska ställas för att en arbetsgivare ska betraktas som seriös.

Fakta:

Anställningsstöden ska stimulera anställningar av personer som har svårt att få ett reguljärt arbete.

Riksrevisionen har granskat allmänt, förstärkt och särskilt anställningsstöd. Under 2005 var i genomsnitt drygt 25 000 personer per månad sysselsatta i anställningsstöd till en årskostnad av drygt 3 miljarder kronor. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA