Kommuner vill ha mer betalt

MÅNGFALD2007-01-26

Enligt Integrationsverket behöver kommunerna anordna fler introduktionsplatser för flyktingar. Men Sveriges kommuner och landsting, SKL, tycker staten betalar för dåligt.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kommer mellan 30 000 och 40 000 asylsökande till Sverige under 2007. Framför allt är det flyktingströmmen från Irak som ökar. Migrationsverket räknar också med att en större andel kommer att beviljas uppehållstillstånd än tidigare.

Integrationsverkets prognos över hur många introduktionsplatser som behövs i kommunerna baseras på Migrationsverkets siffror. Enligt prognosen kommer det att behövas närmare 30 000 platser – det är 8 000 fler än i den prognos som gjordes i oktober 2006.

För att få tillräckligt många introduktionsplatser behöver fler än de 140 kommuner som vi kontaktade i december teckna överenskommelser med Integrationsverket, konstaterar Sven-Ove Johansson vid Integrationsverkets utvecklingsavdelning i ett pressmeddelande.

Håkan Sörman vid SKL påpekar att flyktingmottagandet är extremt underfinansierat och att staten möter endast en bråkdel av de kostnader som kommunerna måste stå för vid flyktingmottagandet. Kommunerna får bidrag (se tabell) för varje flykting som bosätter sig där. Men staten tar inget ansvar för anhöriga som senare söker sig till Sverige – stödet utgår bara till dem som får asyl som flykting. Anhöriginvandringen är lika stor som asylfallen, och för den måste kommunen själv stå för hela kostnaden, anser Håkan Sörman.

Den dagen staten tar sitt fulla ansvar så kommer också kommunerna att ha möjlighet att introducera fler flyktingar, enligt Håkan Sörman.

Kommunernas ersättning

Sedan den 1 januari 2007 gäller nya belopp för schablonersättningen till kommunerna. För varje mottagen flykting gäller:

178 300 kronor för personer från 16 till och med 64 år

109 500 kronor för barn under 16 år

65 900 kronor för personer äldre än 65 år

Målet är att den som får uppehållstillstånd ska påbörja sin introduktion i en kommun inom åtta veckor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA