Könsroller cementeras på högskolan

HÖGSKOLAN2005-09-07
Könsfördelningen på landets högskoleutbildningar är fortfarande mycket skev. Bara var fjärde utbildning har en procentuell könsfördelning på 60-40 eller bättre.

Obalansen på de olika utbildningarna speglar obalansen i samhället – och förebådar ett framtida arbetsliv som kommer att bli lika könsuppdelat som dagens, konstaterar Högskoleverket i en rapport.

Redan i gymnasieskolan börjar könsuppdelningen – bara 4 av 17 nationella program har en någorlunda jämn könsfördelning, dvs en uppdelning som ligger inom intervallet 40-60 procent för vardera könet. På programmen bygg, el, energi, fordon, industri, omvårdnad och teknik är könsfördelningen att 90 procent eller fler tillhör det överrepresenterade könet.

På högskolorna fortsätter obalansen. Av 29 000 kvinnor som påbörjade en yrkesinriktad utbildning läsåret 2003/2004 valde 80 procent utbildningar med inriktning mot skola, vård eller omsorg. Bland motsvarande grupp av 17 000 manliga studerande valde mer än hälften en teknisk inriktning, vanligen en ingenjörsutbildning.

 

Så skev är fördelningen på olika lärosäten:

Lärarhögskolan 82 procent kvinnor

Karolinska 79 procent kvinnor

Chalmers 76 procent män

KTH 72 procent män

Borås högskola 70 procent kvinnor

Högskolan Trollhättan/Uddevalla 69 procent kvinnor

Malmö högskola 67 procent kvinnor

Södertörns högskola 66 procent kvinnor

Göteborgs universitet 66 procent kvinnor

Karlstads universitet 66 procent kvinnor

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.