Konsult kallas in för att skapa bättre miljö

RÅBY2004-09-07

Det statliga ungdomshemmet Råby har så stora arbetsmiljöproblem att man måste ta in en extern konsult för att lösa dem, säger Arbetsmiljöinspektionen.

Inspektionen besökte Råby ungdomshem i Skåne i vintras, sedan ett regionalt skyddsombud och enskilda anställda gjort anmälningar angående den psykosociala arbetsmiljön.

Flera anställda var långtidssjuka av arbetsrelaterade skäl, några hade anmält kränkningar från ledningens sida och vid den numera nedlagda avdelningen Brunslöv förekom sedan länge konflikter och motsättningar i personalgruppen.

Skapa rutiner för medverkan

Inspektionen ledde sedermera till ett så kallat föreläggande: arbetsgivaren måste genomföra vissa åtgärder genast, annars riskerar han eller hon böter eller fängelse.

Ledningen för Råby måste bland annat se till att det finns rutiner för de anställdas medverkan vid förändringar och att chefer och arbetsledare har kunskaper att tyda tecken på psykisk överbelastning bland de anställda. Ledningen måste också säkerställa att arbetet mot kränkande särbehandling sköts som det ska.

Inspektionen kräver dessutom att Råby tar in hjälp utifrån för att lösa problemen.

»Skjuter över målet«

Institutionschefen Lars Wetter säger att han fogar sig i beslutet – två utomstående konsulter är redan kontrakterade – men han tycker att mycket av kritiken skjuter över målet.

–Det är inte alltid möjligt att lösa problemen, och jag tycker att personalen också hade ett ansvar. Vi kämpade med Brunslöv i två år, men kunde ändå inte reda ut det, säger han.

I stället stängdes avdelningen Brunslöv, som också gick back ekonomiskt, för ett par månader sedan.

Han tycker inte heller att kritiken om bristande samverkan stämmer.

STs vice ordförande på Råby, Christian Norén, håller dock med inspektionen.

»Handlingsplan behövs«

–Det stämmer väldigt bra med verkligheten, även om rapporten till stor del fokuserar på en avdelning som numera är stängd, säger Christian Norén. Man kan tycka att ledningen skulle ha vidtagit andra åtgärder. Det behövs verkligen en handlingsplan när folk är oense.

Han tycker att samverkan fungerar hyggligt, även om det skulle behövas ett ”lite starkare diskussionsklimat”.

–Ibland ger det mer intryck av informationsmöte, att besluten redan är fattade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA