Kontroll av representationen skärps

TILLVÄXTVERKET2012-08-14

Beslutet att sparka Tillväxt­verkets generaldirektör Christina Lugnet kommer att följas av hårdare kontroll av myndigheternas representationskostnader. Men civilminister Stefan Attefall vill inte införa några detaljerade regler.

Christina Lugnet fick lämna Tillväxt­verket efter Dagens Nyheters avslöjan­de att myndigheten sedan 2010 lagt ut 16,5 miljoner kronor på konferenser, utbildningar och annan representation för de omkring 350 anställda. Näringsminister Annie Lööf deklarerade att rege­ringen inte längre hade förtroende för henne.

Christina Lugnet har tre år kvar av sitt förordnande som generaldirektör och får nu en placering i Regeringskansliet.

Birgitta Rhodin, ST-företrädare på Tillväxtverket, är inte förvånad över beslutet.

– Det kunde väl inte gå på annat sätt. Men vi vanliga anställda känner inte igen oss i mediebilden. Det mesta av kostnaderna har gällt arrangemang för ledningen.

Dagen efter beskedet om Christina Lugnets förflyttning fick alla andra generaldirektörer under näringsdepartementet rapportera till Annie Lööf hur de hanterar internrepresentationen. Och i höst ska regeringen göra en bredare analys av hur myndigheterna kontrollerar sina utgifter för personalkonferenser och utbildningar.

– Vi ska titta på om det är något i regelverket som behöver skärpas upp, men först behöver vi en klar bild av läget, säger civilminister Stefan Attefall. Det vi sett hittills är att myndigheter har haft riktlinjer som man inte följt, och då är det en fråga för myndigheten själv att ta tag i problemen.

Hans bild så här långt är att myndigheterna i allt väsentligt sköter sig, och han tror inte att regeringens analys kommer att utmynna i något fastlagt tak för representationen.

– Min bestämda uppfattning är att man inte ska detaljreglera exakta summor eller hur mycket vin man får dricka. Man ska använda sitt sunda förnuft. Här på socialdepartementet är policyn ett eller två glas vin vid representation.

Stefan Attefall betonar att även statligt anställda ska kunna gå på personalkonferenser och utbildningar med vidhängande middag.

– Det får inte blir ett sådant kineseri att det blir omöjligt att ha god personal­vård. Men det ska göras på ett måttfullt sätt.

Och på Tillväxtverket var man inte måttfull, konstaterar han.

Borde inte revisorerna ha upptäckt vad som skedde?

– Jo, och frågan om varför revisionen inte har fungerat tillfredsställande ingår i den analys vi ska göra. Det gäller både Riksrevisionen och den intern­revision som större myndigheter ska ha.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA