Kräver böter för Tillväxtverket

UPPHANDLING2012-10-29
Konkurrensverket vänder sig till Förvaltningsrätten och begär att Tillväxtverket ska tvingas betala 45 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för otillåten direktupphandling av en personalkonferens.

Konkurrensverket har möjlighet att gå till domstol med krav på böter/upphandlingsskadeavgift för otillåten direktupphandling. Huvudregeln är att en upphandling som är värd mer än cirka 284 000 kronor ska konkurrensutsättas och annonseras. Om det samlade värdet av det upphandlade under ett år ligger under beloppsgränsen kan man genomföra en enklare direktupphandling.

Tillväxtverket arrangerade i maj i år en konferens för personalen med lunch och middag på Grand Hotel i Stockholm. Hela arrangemanget kostade över 600 000 kronor plus moms totalt, och skulle alltså ha upphandlats efter normala regler, enligt Konkurrensverket.

”I utredningen finns uppgifter om att Tillväxtverket tog kontakter med vissa ramavtalsleverantörer under hösten 2011, men att dessa inte kunde leverera lämplig lokal till det önskade datumet. I det läget finns det inte lagligt utrymme att direkttilldela kontraktet på det sätt som skedde”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Därför har Konkurrensverket lämnat in en ansökan till Förvaltningsrätten i Stockholm med krav på att Tillväxtverket ska betala 45 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.