Krävs på miljonböter efter upphandling

MIGRATIONSVERKET2011-06-20
Migrationsverket kan tvingas betala 5,5 miljoner kronor i böter för otillåten upphandling. Det kräver Konkurrensverket i en ansökan till förvaltningsrätten.

När Migrationsverket byggde om ett förvar i Åstorp lämnades uppdraget aldrig ut på anbud genom annonsering. I stället gjordes en direktupphandling utan annonsering. Slutsumman hamnade på närmare 69 miljoner kronor. Nu kräver Konkurrensverket i en ansökan till Förvaltningsrätten i Linköping att Migrationsverket döms att betala böter för otillåten upphandling.

”Det är viktigt att skattepengar används effektivt. Det sätt upphandlingsreglerna uppställer för att detta ska uppnås är att öppet konkurrensutsätta offentliga upphandlingar”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Migrationsverket har behandlat ombyggnaden som en del av ett hyreskontrakt. När myndigheter hyr lokaler kan sådana kontrakt vara undantagna från upphandlingsreglerna. Men i det här fallet anser Konkurrensverket att de ombyggnadsarbeten som utfördes var så omfattande att avtalet måste ses som en byggentreprenad, och alltså måste upphandlas enligt regelverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.