Enligt Kriminalvårdens interna utredning har arbetsgivaren känt till att chefen haft en sexistisk jargong, men inte uppfattat att problemet var så allvarligt.
Bild: Mostphotos
Enligt Kriminalvårdens interna utredning har arbetsgivaren känt till att chefen haft en sexistisk jargong, men inte uppfattat att problemet var så allvarligt.

Kriminalvårdschef omplaceras efter sextrakasserier

KRIMINALVÅRDEN2018-04-06
En chef i Kriminalvården får löneavdrag och omplaceras efter grova sexuella trakasserier mot flera anställda. Bland annat ska han ha tvingat nyanställda vikarier att lyssna på berättelser om hans sexliv.

Mannen var vakthavande befäl, och under ett säkerhetssamtal med nyanställda sommarvikarier inpräntade han sin chefsposition, enligt Kriminalvårdens interna utredning. Därefter beordrades två av vikarierna, en kvinna och en man, att stanna kvar. Under vad de två uppskattar som mellan 30 minuter och en timme berättade sedan chefen om sitt sexliv i grova ordalag.

Den manlige vikarien sade sig ha begärt att få gå därifrån, men tvingades att sitta kvar. Den kvinnliga vikarien bad vid upprepade tillfällen om att få börja med arbetsuppgifterna.

Kriminalvården slår fast att man ser mycket allvarligt på händelsen, och att chefen både kränkt och särbehandlat de två vikarierna genom att utnyttja sin maktposition.

Det var dock inte fråga om en enstaka händelse. Tvärtom intygar samtliga som Kriminalvårdens utredare talat med att de vid flera tillfällen hört vaktbefälet orera om sitt sexliv och vilken sorts kvinnor han gillar, på ett grovt och sexistiskt sätt. ”Medarbetarna har försökt visa att de inte uppskattar hans berättelser genom att lämna rummet när han kommer samt undvika att prata med honom”, sägs det i myndighetens utredning.

Trots de många vittnesbörden nekar mannen till anklagelserna, men säger att arbetsplatsen har en ”grabbig kultur”.

Den interna utredningen noterar också att arbetsgivaren har känt till att chefen haft en sexistisk jargong, men inte uppfattat att problemet var så allvarligt. Påföljden för mannen blir 20 dagars löneavdrag och omplacering till ett annat verksamhetsställe och en tjänst utan arbetsledaransvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.