Kritik mot ”feg” regering

AVTAL 072007-05-25

Regeringen är för feg och duckar från att ta sitt ansvar för arbetsmarknadspolitiken. Det tycker Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv.

Konflikterna på arbetsmarknaden skulle ha kunnat undvikas om regeringen utnyttjat sin makt, säger Urban Bäckström i Dagens eko:

– Man är ju uppenbarligen politiskt rädd för att ta den här debatten. Man har medvetet undvikit den därför att det utmanar mäktiga politiska intressen. Jag tänker då på LO, som är en central maktfaktor. 

Urban Bäckströms uttalanden kom i samband med att Svenskt Näringsliv höll stämma i Malmö. Han anser att Medlingsinstitutets roll borde stärkas och att institutet skulle få befogenhet att skjuta upp konflikter.

Också Svenskt Näringslivs nyvalda ordförande Signhild Arnegård-Hansen kritiserade regeringens sätt att agera:

– Regeringen duckar i arbetsmarknadsfrågorna. De lappar och lagar mest i befintliga system och utgår från att jobben bara finns där. Ingen lyfter blicken och vågar satsa på något nytt, säger hon.

Enligt Signhild Arnegård-Hansen fungerar det inte längre med en modell där industrin är löneledande och sätter nivån för alla andra avtalsområden.

– Vi är överraskade att vårens avtalsrörelse blev så stormig och bekymrade över den fackliga viljan att driva upp lönerna över de nivåer som samhällsekonomin tål.

Näringsminister Maud Olofsson undviker att svara på kritiken och efterlyser istället konstruktiva samtal, men säger att hon delar Urban Bäckströms oro för avtalsrörelsen:

– Sverige klarar inte konkurrenskraften om kostnadsutvecklingen blir för hög. Om inte vi kan sälja våra produkter därför att de blir för dyra, då har vi ju inte jobben kvar i Sverige. Därför måste arbetsmarknadens parter ta ansvar för att inte kostnadsutvecklingen blir för stor, säger hon till Dagens eko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA