Kritik mot Kriminalvårdens chef

KRIMINALVÅRDEN2010-06-21

Riksrevisionen kritiserar Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén i en revisionsrapport. Han har personligen delegerat ansvar till den person som nu är misstänkt i en brottsutredning.

Riksrevisionen har särskilt granskat hur Kriminalvården hanterat lokalförsörjningsfrågor. Granskningen ledde till att revisionen i april lämnade över ärendet till polis och åklagare. Myndighetens förre fastighetschef är nu föremål för en förundersökning som leds av åklagare i Norrköping.

Det underlag som lämnades till åklagaren i april har nu också överlämnats till Kriminalvården och regeringen. Granskningen visar att upphandlingar av projektering av nya anstalter i Östersund och Haparanda samt tillbyggnad av anstalten i Saltvik utanför Härnösand genomfördes i strid med lagen om offentlig upphandling, LOU. De tre upphandlingarna omfattade cirka 209 miljoner kronor. Riksrevisionen har inte hittat någon dokumentation som visar att någon annan konsult än de två som kontrakterats övervägdes vid upphandlingen.

Fastighetschefen hade när avtalen upprättades inte dokumenterad befogenhet att ingå avtal med de konsulter som kontrakterades. Det var generaldirektör Lars Nylén som själv gav en muntlig delegation till fastighetschefen att ingå dessa avtal.

Riksrevisionens bedömning är att konstruktionen inneburit att endast gd och fastighetschefen haft möjlighet att ha tillräcklig insyn i avtalen med konsultbolagen. Fastighetschefen har som ensam handläggare genomfört hela upphandlings-, avrops- och fakturakontrollprocessen och därefter attesterat fakturan för utbetalning, konstaterar Riksrevisionen. En av konsekvenserna har varit att Kriminalvården i flertalet av de granskade fallen inte kunnat visa någon dokumentation över hur och i vilken utsträckning fakturerat och betalt arbete har utförts.

”Vi ska nu ta till oss rapporten, se vad den innehåller och lämna över den till vår egen utredning om lokalfrågorna, Vi går under fredagen ut med upphandlingen av de externa utredare som ska bistå åklagare och polis med att utreda vad som har skett”, säger Lars Nylén i ett pressmeddelande.

”De externa utredarna ska utreda huruvida kostnader varit sakligt motiverade och ingångna avtal i de utpekade projekten varit berättigade. Därefter ska de ge framåtriktade förslag”, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA