Stor muthärva skakar Kriminalvården

MUTOR2010-05-28

En omfattande muthärva skakar Kriminalvården. Enligt åklagaren är skandalen den hittills största som är känd inom svensk statsförvaltning.

Den misstänkta mannen, som tidigare hade en hög chefsposition inom Kriminalvården, är misstänkt för att ha tagit emot mutor i miljonklassen.

– Han är misstänkt för tre grova mutbrott, och för att klassas som grovt ska varje brott gälla minst 250 000 till 300 000 kronor. Sammanlagt landar det här fallet ännu högre än så, säger överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption.

Mutorna har samband med byggen av anstalter i Haparanda, Härnösand och Östersund. Enligt Gunnar Stetler är det både mutornas storlek och mannens ställning och arbetsuppgifter som gör att brottet är mycket allvarligt.

– Den här mannen har haft inflytande över byggen och affärer i miljardklassen. Och det handlar om säkerhetsfrågor på anstalter inom statsförvaltningen.

Mutor inom statsförvaltningen är allvarligare än inom den privata sektorn.

– På den punkten är lagen jättetydlig. Ansvaret är speciellt inom offentlig verksamhet. Man har hand om allmänna medel, och behöver till exempel förhålla sig till regler om offentlig upphandling. Ofta har man också ett myndighetsutövande uppdrag.

Kriminalvården har tidigare fått hård kritik från Riksrevisionen för hur man har skött sina upphandlingar. I slutet av förra året beställde också regeringen en särskild revisionsrapport om Kriminalvårdens lokalförsörjning och upphandling.

– Det här ärendet initierades av Riksrevisionen. Men exakt hur just de här misstankarna kom fram vill jag inte gå in på, säger Gunnar Stetler.

Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, betonar att mannen inte är skyldig förrän han är dömd.

– Men jag beklagar att han har blivit föremål för en sådan här utredning. Det är väldigt besvärande och beklämmande. Vi får följa utredningen och se var den slutar.

Han berättar att det tog lång tid innan Kriminalvården fick veta vad misstankarna rörde sig om.

– Polis och åklagare var väldigt förtegna när de började begära ut handlingar. Det blir ju lättare att förhålla sig till händelsen när man vet vad de kommer fram till. Om misstankarna visar sig stämma, behöver vi gå vidare och undersöka hur det har kunnat inträffa.

Nu kommer ett antal personer inom Kriminalvården att förhöras. Den misstänkta mannen släpptes från häktet igår, men misstankarna kvarstår och enligt Gunnar Stetler har de också stärkts under utredningen.

Mannen är inte längre anställd inom Kriminalvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA