Kritik mot nytt krispaket

KRISEN2008-12-05

Tre miljarder kronor satsas under tre år för att ge arbetslösa stöd i regeringens nya krispaket. ROT-avdraget återinförs och vuxenutbildningen får mer pengar. Men både arbetsgivare och fack anser att paketet inte räcker.

– Det övergripande mest positiva är att regeringen nu inser att det man föreslog i höstbudgeten var helt otillräckligt, säger TCOs chefsekonom Roger Mörtvik. Men den allmänna bilden av de nya förslagen är att det fortfarande är otillräckligt.

Om man verkligen vill förhindra en allvarlig jobbkris krävs mycket mer omfattande stimulanser för konsumtion och resurser till kommuner och landsting som tappar skatteintäkter på grund av krisen, anser Roger Mörtvik. I det krisprogram som TCO presenterade för en dryg vecka sedan föreslogs åtgärder för 30-50 miljarder kronor. Regeringens stimulanspaket är kostnadsberäknat till drygt 8 miljarder kronor nästa år. Och Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster säger till Ekot att ”regeringen redan i morgon bör sätta sig ned och fundera över nästa åtgärd”.

Regeringen vill satsa på fem områden:

·     Förstärkt stöd till nya arbetslösa och korttidsarbetslösa. Tre miljarder kronor ges till Arbetsförmedlingen under tre år för att upphandla coachningsverksamhet. Av de pengarna får Arbetsförmedlingen behålla 300 miljoner kronor 2009 för att administrera upphandlingen.

.       Platserna för arbetspraktik ska bli fler.

·       Förstärkt stöd till långtidsarbetslösa. En permanent fördubbling av nedsättningen av arbetsgivaravgiften i nystartsjobben görs, dock inte för ungdomar. Det ger 4 700 fler nystartsjobb 2009, bedömer regeringen.

·       Fler platser på yrkeshögskola och inom yrkesvuxenutbildning.

·       Mer pengar till infrastruktur. ”Närtidssatsningen” för drift och underhåll av vägar och järnvägar 2009-2010 ökar med en miljard till elva miljarder kronor.

·       Skatteavdrag för privatpersoner som bygger om, reparerar och underhåller byggnader, ROT-avdrag. Det kan även gälla energieffektiviseringar. Skatten får minskas med 50 procent av kostnaderna, och med högst 50 000 kronor.

– ROT-avdraget är positivt och ger snabb effekt, kommenterar Roger Mörtvik. Pengarna till infrastrukturen är också bra, även om det är för lite, liksom de arbetsmarknadspolitiska insatserna.

Han saknar dock de ingredienser som skulle åstadkomma vad TCO kallar ”trygghetschock” – insatser som stimulerar vanliga människors efterfrågan på varor och tjänster. Den brist på efterfrågan som råder i dag beror på att människor känner sig osäkra inför framtiden, framhåller han.

– Det behövs till exempel mer stimulanser till barnfamiljer. De skulle omsätta det direkt.

Det finns också omfattande behov i kommunsektorn.

– Man står inför ett vägval. Den ena vägen är att lägga oerhört mycket mer resurser på att få igång hjulen igen. Det kostar mer än passivitet, men kostnaderna för arbetslösheten kommer att vara mycket högre än regeringen kalkylerar med. Det går inte att spara sig ur krisen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA