Kritik mot statens tillsyn

REVISION2006-10-31

Riksrevisor Eva Lindström anser att den statliga tillsynen inte fungerar. Utifrån tolv granskningar drar hon slutsatsen att tillsynen är för liten och för olika och inte leder någonstans.

I ett föredrag inför ett forum för myndigheter med tillsynsansvar gjorde riksrevisorn Eva Lindström en genomgång av Riksrevisionens erfarenheter av hur staten sköter sitt tillsynsansvar.

Sammanfattningsvis menade hon att det genomförs för lite tillsyn – den är för begränsad och genomförs för sällan. Tillsynen är också alltför olika och beroende av vem som ansvarar för tillsynen, framför allt när det är kommuner och länsstyrelser som har det praktiska ansvaret.

Det finns också stora svagheter i uppföljningen av de brister som avslöjas vid tillsynen – och det leder sällan till någon form av påföljd när fel och brister uppmärksammas. Dessutom är ofta förutsättningarna för tillsynen oklara, vägledningar saknas och kompetensen är bristfällig.

Eva Lindström uttryckte också besvikelse över att Riksrevisionens granskningar och påpekanden leder till så lite resultat:

– Bara förhållandet att Riksrevisionen konstaterar att brister i tillsynen faktiskt kan leda till att våra grundlagsenliga rättigheter i form av rättssäkerhet och likabehandling inte blir tillgodosedda borde ju starta en debatt, väcka känslor och inge oro. Något måste göras! sa Eva Lindström.

Riksrevisionens tolv tillsynsgranskningar

De tolv granskningsrapporter riksrevisor Eva Lindström hänvisar till är:

· Hur effektiv är djurskyddstillsynen? (RiR 2003:1)

· Personlig assistans till funktionshindrade (RiR 2004:7)

· Betyg med lika värde? (RiR 2004:11)

· Arbetsmiljöverkets tillsyn (RiR 2004:14)

· Barnkonventionen i praktiken (RiR 2004:30)

· Miljögifter från avfallsförbränningen – hur fungerar tillsynen? (RiR 2005:4)

· Uppsikt och tillsyn i samhällsplaneringen (RiR 2005:12)

· När oljan når land (RiR 2005:31)

· Mer kemikalier och bristande kontroll (RiR 2006:4)

· Länsstyrelsernas tillsyn av överförmyndare (RiR 2006:5)

· Begravningsverksamheten (RiR 2006:7)

· Konsumentskyddet inom det finansiella området – fungerar tillsynen? (RiR 2006:12)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA