Kvinnor oftare visstidsanställda

LO2009-02-16
Kvinnor är oftare visstidsanställda än män. Enligt en LO-rapport är 18 procent av alla anställda kvinnor tidsbegränsat anställda mot 13 procent av männen.

Enligt LO-rapporten har 100 000 fler kvinnor än män otrygga anställningar. Därmed löper de också större risk för arbetslöshet i spåren av krisen. Totalt har 600 000 personer tidsbegränsade anställningar, och mer än hälften av dem är inte fackligt anslutna.

– Anställningsvillkoren ser olika ut i mans- och kvinnodominerade branscher. Rapporten visar ett arbetsliv som fortfarande är ojämställt. Ska det förändras måste arbetsgivares möjligheter att utnyttja visstidsanställningar regleras, säger LOs avtalssekreterare Per Bardh i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är 14 procent av kvinnliga LO-medlemmar och Saco-medlemmar visstidsanställda, mot bara 8 procent av TCOs medlemmar. Av dem som inte är med i facket har mer än var fjärde en tidsbegränsad anställning.

Anställningsformer enligt Las

Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, finns två tillåtna anställningsformer. Fast/tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning.

En fast anställning fortlöper tills antingen den anställde eller arbetsgivaren säger upp den.

Tillåtna tidsbegränsade anställningar är:

-         allmän visstidsanställning

-         vikariat

-         säsongsanställning

-         provanställning

-         pensionär som fyllt 67 år

Källa: LOs rapport om anställningsformer

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.