Kvinnorna knappar in i staten

LÖNER2012-06-21

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska enligt Medlingsinstitutet. Staten är den sektor där utvecklingen gått snabbast sedan 2005.

1,5 procentenheter. Så mycket, eller lite, har löneskillnaden krympt mellan män och kvinnor i staten under perioden 2005 till och med 2011.

Därmed är staten den sektor som har haft den bästa utvecklingen. Men fortfarande tjänar män i genomsnitt betydligt mer. Skillnaden i staten är 5,6 procent när Medlingsinstitutet, som ansvarar för statistiken, tagit hänsyn till skillnader i yrke, ålder, utbildning och arbetstid. Utan denna så kallade standardvägning tjänar kvinnor i staten i genomsnitt 9,4 procent mindre.

Den officiella lönestrukturstatistiken kan inte besvara frågan huruvida det förekommer lönediskriminering enligt diskrimineringslagen.

– Det beror på att vi inte har kännedom om alla faktorer, säger John Ekberg, Medlingsinstitutets statistikansvarige.

Den viktigaste förklaringen till skillnaderna, enligt Medlingsinstitutet, är att stora delar av arbetsmarknaden är starkt könssegregerad. Kvinnor dominerar i de yrken som värderas lägst. Och skillnaderna mellan yrken är stora. En symaskinsoperatör, sådana finns enligt svensk yrkesklassificering, tjänar minst med en genomsnittlig månadslön på 19 300 kronor. Dessa sömmerskor har långt till värdepappersmäklarnas genomsnittliga månadslön på 88 000 kronor.

– Och då är inte bonusar inräknade i den här statistiken, säger John Ekberg.

Den viktigaste förklaringen till att utvecklingen, om än i måttlig takt, går åt rätt håll är att kvinnor stannar kvar allt längre i arbetslivet. Efter 45 knappar kvinnor in på männen, enligt Medlingsinstitutets siffror. Det beror i sin tur på att allt fler kvinnor i gruppen 45 till 65 år blir chefer än vad som var vanligt förr.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA