Låg kompetens och många vikarier

SUNDBO UNGDOMSHEM2003-12-01

– Sundbo ungdomshem är ett bra arbetsställe med god stämning. Men allmänt sett har vi låg kompetens, och med en stor andel vikarier cementeras den situationen, säger Per Hellstrand, ST-ordförande på hemmet.

Sundbo ungdomshem utanför Fagersta är inget ”skandalhem”. SVTs Striptease-redaktion har varit här och spanat, men fick vända med oförrättat ärende. Sundbo har också gott rykte i institutionsvärlden, och anställda vittnar om en engagerad och på många sätt bra arbetsplats.

Sundbos styrka är att man har tydliga mål och metoder i arbetet, en behandlingsideologi. Institutionen var först i Sverige med att införa kognitiv beteendeterapi, KBT, en modell med hårt strukturerad verksamhet och där eleverna belönas för gott uppförande enligt ett poängsystem.

Men här finns också påtagliga svagheter: behandlingsassistenterna har låg formell utbildning, man har svårt att rekrytera och behålla specialister som psykologer och lärare, och det stora antalet tillfälligt anställda drar ned kvaliteten i verksamheten.

– Vi har 14 månadsanställda vikarier och ett femtiotal timanställda – på papperet, i praktiken är det ett drygt tjugotal som arbetar i större omfattning, berättar Tommy Agerbladh, som sköter personaladministrationen.

Statens institutionsstyrelse har som ambition att alla i den stora personalgruppen behandlingsassistenter ska ha gått åtminstone en 20-poängskurs i behandlingsarbete. Sundbo har ingen statistik över personalens utbildningsnivå, men enligt Tommy Agerbladh finns här inte en enda behandlingsassistent som gått den kursen.

– Nivån är låg och har blivit lägre de senaste åren, säger han. Det fanns de som trodde att vi bara skulle få in socionomer och specialpedagoger, men det har gått åt andra hållet. Det här är obygd.

Sundby har 4 socionomer, 2 fritidspedagoger, ingen specialpedagog. Den ende examinerade läraren är föräldraledig. Annonsering efter en teorilärare gav inte ett enda svar.

Problemet förstärks av den stora andelen tillfälligt anställda, anser den lokala ST-ordföranden Per Hellstrand. Utan stabil personalstyrka är det svårt att förändra till det bättre.

Institutionschef Anders Andersson menar dock att Sundbo är en av de stabilaste SiS-institutionerna i landet.

Personalgenomströmningen är liten, säger han, och på fackets initiativ har vikariat omvandlats till fasta tjänster.

– Vi hade för många löshästar förut, och det innebar nackdelar för personalen, säger han.

All fast personal har gått igenom åtta till tolv veckors utbildning i kognitiv beteendeterapi, enligt Anders Andersson. Per Hellstrand påpekar dock att teoridelen i kursen är betydligt mindre – alltför kort, anser han. Och praktikdelen kopplar inte till de teoretiska momenten.

De tillfälligt anställda har en betydligt svagare kunskapsgrund.

– Här får de bara upp till fem dagar, och de flesta har inte heller någon annan relevant utbildning, säger Per Hellstrand. Ledningen tycker att det är bra, men enligt min uppfattning ställs rätt höga krav på utbildning om inte verksamheten ska tappa i kvalitet.
Per Hellstrand har arbetat på Sundbo i tre år.

– Man blir lite frustrerad när man kommer till ett ställe med 40 vikarier på listan. Här är en ständig ruljans in och ut. Vikarierna har lägre lön än de fast anställda, och det stora antalet tillfälligt anställda försvårar också den fackliga verksamheten. Många är inte med i facket.

Som ST-företrädare har han slagits för att vikarier ska fastanställas, och det har också skett i viss utsträckning. Nu är hans mål att inrätta en vikariepool för att få större kontinuitet.

Merparten av platserna på Sundbo är numera reserverade för ungdomar som dömts för grova brott, även mord. Erfarenhet och kontinuitet i personalstyrkan har blivit än viktigare. Det tar åtminstone tre år att bli en bra behandlare, bedömer Per Hellstrand.

– Men för yngre människor, som inte har så mycket livserfarenhet, tar det ofta längre tid. Det som är svårt är att gå bakom och se vad ungdomarna behöver i form av specialistkompetens.

– De som jobbat här länge har alla råkat ut för någon typ av våld. Vikarier kan lätt bli lurade, de här killarna kan ju se ut som vilka ungdomar som helst. I höstas hade vi ett rymningsförsök, då två killar slog ned personal och hotade dem med en kniv mot strupen, låste in dem och stack.

Lars Abrahamsson, behandlingsassistent på avdelningen Persbo, har likartade erfarenheter.

– De som kommer in som vikarier tänker inte på samma sätt som vi, som att alltid belöna gott uppförande, att aldrig lova något man i efterhand inte kan hålla, att ge förvarningar osv.

Han betonar att han tror fullt och fast på Sundbos behandlingsmetod.

– Men det urholkas när vi har personalflykt, så det krävs en kontinuerlig utbildning för att få en god behandlingsnivå.

Fakta Sundbo

Ungdomshem för pojkar mellan 16 och 20 år. 36 platser, varav 26 är reserverade för sluten ungdomsvård (dömda för brott till vård enligt lagen om sluten ungdomsvård, LSU). Av dem är 90 procent dömda för våldsbrott, med en vårdtid på upp till fyra år.

88 fast anställda finns på lönelistan. Av dem är nio långtidssjukskrivna, och ytterligare två är sjukskrivna på halvtid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA