Lagrade trafikdata viktiga för Säpo

INTEGRITET2017-01-11
Säkerhetspolisen, Säpo, vill hitta ett sätt att komma runt EU-domstolens förhandsbesked om att Sverige inte kan tvinga svenska teleoperatörer till datalagring. Det rapporterar flera medier från Folk- och försvars rikskonferens.

I samband med Folk- och försvars rikskonferens i Sälen har Säpo-chefen Anders Thornberg sagt att konsekvenserna blir allvarliga för myndighetens möjlighet att förhindra terrordåd om Säpo inte får tillgång till information som teleoperatörerna lagrat. Det var första gången han kommenterade EU-domstolens besked i december att de svenska reglerna för datalagring strider mot EU-rätten.

Enligt EU-domstolens förhandsbesked till svenska kammarrätten kan Sverige inte tvinga internetoperatörer till obegränsad datalagring. Därmed måste den svenska tillämpningen av datalagringsdirektivet omprövas. Nu väntar en slutlig dom från Kammarrätten i Stockholm i ett mål mellan Tele2 och Post- och telestyrelsen. Direkt efter beskedet från EU-domstolen meddelade dock Tele2 och Telenor att bolagen upphör att lagra trafikdata.

Säpochefen Anders Thornberg säger till Ekot att det nu är bråttom att hitta ett nytt sätt som är förenligt med EUs regler om man inte ska tappa viktig tid i arbetet mot terrorism.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, har planerat in ett möte med de stora teleoperatörerna – Telia, Tele2 och Telenor – om datalagring inom kort. Också han är bekymrad över konsekvenserna av EU-domstolens beslut. Hans plan är att förmå bolagen att tills vidare fortsätta lagringen av trafikdata, i avvaktan på ny svensk lagstiftning.

”Det sker ju ändå en lagring av ett stort antal uppgifter inom alla de tre stora telekombolagen, som de behöver för sin verksamhet. Alla tre har ju tidigare sagt att de vill vara med att bidra till att allvarliga brott utreds”, säger Anders Ygeman till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.