Landshövdingarna vill få större ansvar

LÄNEN2005-12-15

Landshövdingarna vill att staten ska lägga mer ansvar på länsstyrelserna. Lägg ner några av statens 552 myndigheter och satsa på regionerna istället, föreslår de i en utredning.

Om länsstyrelserna får samordna och ta över ansvaret för en del av det som idag ligger på dessa myndigheter blir det enklare, effektivare och billigare för medborgarna.

”Det blir enklare för medborgare att följa utvecklingsarbetet. Kommunala regionförbund behöver bara bolla sina frågor med en statlig aktör i stället för ett 20-tal olika i varje fråga. Och slutligen: Det blir billigare. Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”, skriver de tre landshövdingarna Björn Eriksson, Lorentz Andersson och Sören Gunnarsson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Artikeln är skriven mot bakgrund av en utredning de 24 landshövdingarna gemensamt gjort och som idag överlämnas till regeringen.

Staten har ansvar för att beslut och åtgärder samordnas. Frågan är hur man ska få de statliga myndigheterna att dra åt samma håll när de är 552 stycken, undrar landshövdingarna. Genom att lägga fler beslut och större ansvar på länsstyrelserna får medborgarna enklare kontaktvägar och besluten fattas närmare medborgarnas verklighet.

”Länsstyrelserna har den erfarenhet och den kunskap som behövs för den helhetssyn som krävs för ett sådant uppdrag, för dagens utveckling lämnar en hel del i övrigt att önska.”

Varje gång en ny myndighet ska inrättas borde regeringen fråga sig om inte ansvaret för detta istället kunde läggas på länsstyrelserna. Förslag till inrättande av nya myndigheter utöver de 552 ligger redan på regeringens bord.

”Varför bygga upp ett helt nytt system med nya administrativa gränser när vi redan i dag har ett fungerande system? I stället borde regeringen lägga ned ett antal av de 552 myndigheter vi redan har.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA