Långt kvar till jämställdhet

EU2008-03-10

Kvinnor i toppen är fortfarande fångade under ett glastak, enligt en rapport som läggs fram av EU-kommissionen i anslutning till Internationella kvinnodagen.

Trots att utvecklingen gått framåt under senare år är kvinnor fortfarande utestängda från toppositioner i både politik och näringsliv, visar EU-kommissionens rapport. En av fyra parlamentariker i EUs medlemsländer är kvinna – vilket är en klar förbättring jämfört med en av sex för tio år sedan. Men bara en av tio styrelseledamöter i de större företagen och en av tre företagsledare är kvinna.

– Framstegen går för långsamt. Om vi tror på värdet av demokratin kan vi inte lämna halva befolkningen utanför maktens strukturer, säger EU-kommissionären Vladimír Špidla, ansvarig för jämställdhetsfrågor, i ett pressmeddelande.

– Jämställdhet är också bra för näringslivet. Våra ekonomier måste skörda den fulla potentialen av allas våra talanger om vi ska kunna möta den globala konkurrensen. Det betyder att vi måste slå sönder glastaket en gång för alla.

Enligt rapporten har kvinnorepresentationen i EU-ländernas parlament ökat med 50 procent de senaste tio åren. Men det är fortfarande långt kvar till de 30 procent som anses vara den ”kritiska massa” som krävs för att kvinnorna ska få en meningsfull påverkan på politiken. I Europaparlamentet har representationen nått precis över den gränsen, med 31 procent kvinnliga ledamöter.

Också när det gäller maktpositioner inom ekonomi är kvinnor underrepresenterade. Rapporten pekar på att samtliga centralbanker i de 27 EU-länderna leds av män.

Däremot har det gått framåt inom de nationella statliga förvaltningarna, visar rapporten. En av tre av de högre befattningarna innehas nu av kvinnor, jämfört med en av sex år 1999. Också inom EUs egna institutioner har representationen ökat under samma period, från 14 till 20 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA