Långt till fast jobb trots två år hos polisen

POLISEN2010-01-19

I snart två år har Lola Björkman varit visstidsanställd hos polisen i Stockholm. Men någon fast anställning får hon inte, och lönen släpar efter kollegernas. Det är ingen medveten strategi, hävdar myndigheten.

I april 2008 fick Lola Björkman en allmän visstidsanställning som multihandläggare på City polismästardistrikt inom Polis­myndigheten i Stockholm. Syftet var att avlasta tillståndsenheten. Sedan dess har anställningen förlängts i etapper. I april, då hon jobbat i två år, skulle hon få rätt till fast jobb. Men i stället erbjuder arbetsgivaren en ny tidsbegränsad anställningsform, ett vikariat.

»Bättre än inget jobb«

– Det är bättre att ha ett jobb än inget, säger Lola Björkman. Men det här känns inte okej för mig, som är över 50 år och har utbildning och allting.

Trots mångårig arbetslivs­erfarenhet, bland annat från polisen, fick hon lägsta ingångslön – 17 500 kronor. Nu har lönen krupit upp till 18 500 kronor. Men när enheten nyligen rekryterade fler tillfälliga multihandläggare gick dessa direkt in på samma lön som hon har i dag. Fast anställda kolleger ligger flera tusen kronor högre i lön.

Åsa Jacobsson, ST-ordförande på City polismästardistrikt, säger att facket har försökt att rätta till Lola Björkmans lönemässiga snedsits i förhandlingar, men utan framgång.

Enligt Åsa Jacobsson beror det på att hon inte är fast anställd.

Men HR-chefen Sigbrit Wolgast menar att myndigheten tillämpar individuell lönesättning enligt samma villkor för samtliga anställda.

– Det har inget att göra med om du har en tidsbegränsad eller fast anställning, säger hon.

Kritisk till reglerna

ST har även lyft frågan om polismyndighetens bruk av tillfälliga anställningar. Åsa Jacobsson är kritisk till dagens regler, som i praktiken möjliggör åratal av tidsbegränsad anställning.

– Det blev mycket enklare för arbetsgivaren att dribbla med anställningsformer, säger hon. Det ger dåliga signaler utåt när en statlig myndighet gör så här.

Sigbrit Wolgast anser att Polismyndigheten i Stockholm har
en låg andel tidsbegränsat anställda, ett femtiotal av cirka 1 500 civila medarbetare. Att utnyttja visstidsanställningar som en strategi för att slippa tills­vidareanställa är inte aktuellt, betonar hon.

Restriktiva med att anställa

– Vi använder inte tidsbegränsade anställningar för något annat än att täcka när andra medarbetare är borta, eller vid en arbetstopp. Men vi är enormt restriktiva med anställningar. Vi har en väldigt prekär ekonomisk situation. Alla rekryteringar sker genom särskild prövning.

Framför allt är det regeringens satsning på fler poliser som kostar pengar. Men den civila andelen av personalen kan inte bantas mer, konstaterar Sigbrit Wolgast.

– Det har nått en lägsta gräns nu.

Tidsbegränsade anställningar

Tidsbegränsade anställningar

Tidsbegränsade anställningar

  • Den som har en allmän visstidsanställning eller vikariat hos
    samma arbetsgivare i mer än två år under en femårsperiod har rätt till fast
    jobb, enligt lagen om anställningsskydd. Men efter en lagändring 2007 kan
    arbetsgivaren växla mellan olika anställningsformer utan att perioderna räknas
    samman.

  • TCO anser att bristen på verklig tidsgräns strider mot
    EG-rätten, och har anmält saken till EU-kommissionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA