Långtidssjuk får själv ta sig i kragen

NYHET2004-09-01

Ska man som långtidssjuk bli frisk och kunna jobba igen får man ordna det själv. Räkna inte med arbetsgivaren eller försäkringskassan.

Det är slutsatsen från en enkätundersökning som Rikförsäkringsverket, RFV, gjort bland långtidssjuka personer.

En majoritet av de sjukskrivna säger i enkäten att de själva varit aktiva för att kunna komma tillbaka till arbetet. Exempelvis har de tagit initiativ till förändringar i jobbet och sökt olika slags behandlingar, såsom psykoterapi eller naprapati.

Men bara knappt var tredje långtidssjuk anser att deras arbetsgivare har vidtagit några åtgärder för att underlätta en återgång i arbete. Detta trots att arbetsgivaren enligt lagen har förstahandsansvar för rehabilitering.

I de fall arbetsgivaren gjort något handlar det oftast om ändrade arbetstider eller arbetsuppgifter.

Inte heller försäkringskassan tycks spela någon avgörande roll för långtidssjukas rehabilitering. Av dem som varit sjukskrivna minst två månader hade bara en tredjedel haft kontakt med kassan för att diskutera möjligheterna att jobba. Och bland dem som varit sjuka i över ett år saknade nästan hälften, 48 procent, en sådan kontakt.

Det är anmärkningsvärt att så få av de långtidssjuka upplever att de fått hjälp från de olika aktörerna, skriver RFV.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA