Länsstyrelse säger upp sex personer

LÄNSSTYRELSEN2014-10-21

Länsstyrelsen i Kronoberg har sagt upp sex personer och två har blivit omplacerade. ”Vi som blir kvar är beklämda över våra arbetskamraters situation”, säger Ida Carlberg, ST. Facket och arbetsgivaren är oeniga om hur neddragningarna ska genomföras.

I juni lade Länsstyrelsen i Kronoberg ett varsel motsvarande 15 tjänster. Anledningen, enligt arbetsgivaren, är flera år av ”underfinansiering” och ett beräknat underskott på 7,4 miljoner nästa år.

”Med nuvarande finansieringsmodell räcker medlen inte ens för grunduppdragen”, skrev landshövdingen Kristina Alsér på länsstyrelsens hemsida.

Sex personer blev uppsagda i början av oktober. De flesta fortsätter dock att arbeta ett antal månader beroende på hur länge de har varit anställda.

Det är ett brett spektrum av reaktioner, säger Ida Carlberg, vice ordförande för ST inom länsstyrelsen i Kronoberg.

− Flera drabbas hårt på många sätt medan andra är rätt nöjda med att börja med en ny utbildning. Trygghetsstiftelsen är inkopplad för att stötta alla.

Ytterligare två tjänster försvinner, men för dessa personer har man hittat andra jobb inom myndigheten. Det är främst inom intern service som uppsägningar skett.

− Vi som blir kvar är beklämda över våra arbetskamraters situation och funderar naturligtvis över hur arbetsbelastningen blir när de slutar, säger Ida Carlberg.

I de lokala förhandlingarna var ST enigt med arbetsgivaren om att det råder resursbrist, som leder till arbetsbrist. ST anser däremot inte att det är tillräckligt utrett var i organisationen neddragningarna gör minst skada och tycker även att kretsindelningen bör vidgas. ST har därför begärt central förhandling, som inleds den här veckan och beräknas hålla på in i november. Även Saco har begärt central förhandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA