Länsstyrelser förhandlar om flyktingar

ASYL2007-03-08

Länsstyrelserna tar över uppgiften att förhandla med kommunerna om flyktingmottagande när Integrationsverket läggs ned i sommar.

Länsstyrelserna ska efter den 1 juli också förhandla om introduktionsplatser för de nyanlända i kommunerna. Till stöd för de nya arbetsuppgifterna ska Migrationsverket lämna prognoser över behoven av kommunplatser, och Ams ska redogöra för var i landet det är lättast att få arbete.

Regeringen har därmed gjort klart var vissa av Integrationsverkets arbetsuppgifter ska hamna när verket läggs ned. Andra uppgifter som lämnas över är beslut om bidrag till organisationer, som Ungdomsstyrelsen tar hand om, och statistik om integration, som lämnas till Statistiska centralbyrån.

Integrationsverkets roll när det gäller utredningar om integrationsfrågor samt uppföljning och utvärdering är dock fortfarande obemannad.

– Regeringen har ännu inte fattat beslut om dessa stabsuppgifter, sa Christer Hallerby, statssekreterare hos integrationsminister Nyamko Sabuni, vid en presskonferens.

– Men nedläggningen av Integrationsverket handlar om en effektivisering av staten, så självklart kommer en del uppgifter att försvinna, tillade han.

Kalkyler över omorganisationens ekonomiska konsekvenser kommer i vårpropositionen i april.

Regeringen har utsett Lena Häll Eriksson, tidigare generaldirektör för Migrationsverket och Kriminalvårdsstyrelsen, att ansvara för själva nedläggningen.

Regeringen aviserar också en utredning om flyktingmottagandet och introduktionen för flyktingar. Den ska föreslå en ansvarsfördelning mellan statliga myndigheter, kommuner och andra aktörer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA