Larmet satte fart på myndigheten

KRONOFOGDEN2003-12-17

Lönen bestäms godtyckligt och den som för fram avvikande åsikter bestraffas med sämre arbetsvillkor, anser anställda på Kronofogdemyndigheten i Umeå. Nu vill myndigheten ta itu med problemet.

”Medlemmar som för fram kritiska synpunkter på verksamheten eller på ledningen betraktas som bromsklossar, de anses vara stökiga – ja, olydiga rentutav.” Det sa Vigert Ribom, ST-ordförande vid Kronofogdemyndigheten i Umeå, i Statstjänstemannen hösten 1999.

Den skarpa fackliga kritiken ledde till att ledningen tillsatte en ”öppenhetsgrupp”, som nu har lämnat ett förslag till handlingsplan.

Slumpvisa intervjuer bland medarbetarna visade att facket hade grund för att slå larm. Anställda kände rädsla för repressalier om de sa sin åsikt, en otydlig lönesättning skapade misstänksamhet och osäkerhet, chefernas befogenheter var oklara och medarbetarna fick många gånger inget svar på förslag de fört fram.

I sitt förslag slår gruppen fast att öppenhet är grunden för det goda arbetet. Man förordar också ett antal konkreta åtgärder. Enheterna ska få ett större ansvar för budget och beslut om den egna enheten, ledningen ska klargöra beslutsordningen, dagordning och beslutsprotokoll från möten i ledningsgruppen ska offentliggöras och flexklockan avskaffas.

Vad gäller lönerna framför gruppen att det ska finnas en lönepolicy som är känd bland medarbetarna och att lönesamtal ska hållas i anslutning till löneförhandlingarna. Myndigheten ska ha en aktiv och långsiktig lönepolitik. som grundas på policy, lönesamtal och arbetsvärdering.

En annan fråga som diskuteras är att cheferna måste avlastas en del av det operativa ansvaret för att få tid för samtal med medarbetarna. Alla anställda måste bli sedda och få sina arbetsuppgifter uppmärksammade.

– De har varit mycket diskussioner kring projektet på arbetsplatserna, säger Vigert Ribom. Närheten till chefen, att man ser varandra som människor, har varit en central fråga.

Rapporten ska nu tas upp av myndighetens ledningsgrupp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA