Lokala facket kan läggas ned

”KRÄNKANDE”2003-07-30

Facket kommer in för sent i beslutsprocessen och fackliga företrädare bemöts respektlöst. STs avdelning på Arbetslivsinstitutet riktar hård kritik mot institutets ledning.

STs avdelningsstyrelse ställer i ett öppet brev frågan om fackligt arbete över huvud taget är meningsfullt under rådande omständigheter.

Problemen beror delvis på de många slitsamma omorganisationer som institutet genomgått de senaste tio åren. Men fackets svårigheter orsakas enligt brevet också av dåliga möjligheter att påverka verksamheten.

Styrelsen för ST-Arbetslivsinstitutet anser att informationen har blivit sämre och sämre, den kommer sent eller inte alls. Underlag kan lämnas vid sittande förhandlingsbord.

I vissa fall har hanteringen varit så dålig att arbetsgivaren brutit mot lagar och avtal, anser ST. Det gäller exempelvis flytten av de två arbetsplatserna i Stockholm till Vanadisvägen, och omställningsarbetet i samband med förra årets nedskärningar.

De fackliga företrädarna tycker sig också ha bemötts respektlöst av ledningen när de hävdat medlemmarnas intressen.

De anser också att de blivit utsatta för kränkande särbehandling.

Avdelningen har sökt stöd av STs regionala enhet i Stockholm, och förbundsordförande Annette Carnhede har deltagit i ett möte med institutets generaldirektör Inger Ohlsson, före detta ordförande i TCO.

Nu har Inger Ohlsson träffat de fackliga företrädarna för ett samtal om brevets innehåll. Man kom överens om att parterna ska träffas en gång i månaden framöver, bland annat för att förbättra informationen.

ST-avdelningens styrelse tycker att det var positivt och att man kommit en liten bit framåt.

Man anser dock att Inger Ohlsson också måste ta upp frågan om behandlingen av defackligt aktiva. Annars riskerar föreningen att upphöra. Och vem ska arbetsgivaren förhandla med om inte facket finns?

Inger Ohlssons uppfattning är dock att fackets påståenden om kränkningar är för allmänna för att hon ska kunna agera.
– Det är tråkigt att de upplever det så, men jag kan inte hantera detta utan att veta vad det handlar om.

Inger Ohlsson hoppas att ett samverkansavtal ska förbättra situationen. Men ST-avdelningen är tveksam.
Avdelningen försöker se positivt på det och stänger inga dörrar, ”men man måste känna att man kan påverka”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA