Lokförare tvingas stanna i två år

NYUTBILDADE2003-12-15

I minst två år efter utbildningen måste blivande förare förbinda sig att stanna hos Citypendeln. Slavkontrakt, anser Lennart Nilsson, ST-Lok.

– Vi lyckades pruta ner Citypendelns utgångsbud från tre år till två och ett halvt, säger Lennart Nilsson, ordförande för ST-Loks sektion vid Citypendeln.

Han är mycket kritisk till Citypendelns agerande för att behålla nyutbildade förare.

Enligt företagets beräkningar kostar utbildningen ca 500 000 kronor per förare. Citypendeln kräver därför att de blivande 30 förarna skriver på ett kontrakt, där de förbinder sig att inte sluta på Citypendeln innan 2,5 år gått, utbildningstiden på sex månader inräknad.

Den som ändå slutar ska betala tillbaka 100 000 kronor enligt en sorts avbetalningsplan.

Först ville Citypendeln inte förhandla alls om detta.

– Vi fick veta det hela genom arbetssökande och tog upp förhandlingar med Citypendeln. Vi påtalade att det faktiskt finns regler som MBL att följa i Sverige, fortsätter Lennart Nilsson.

Han kallar kontrakten mellan de blivande förarna och Citypendeln för slavkontrakt. De är inte olagliga men enligt honom omoraliska.

Kravet på återbetalning gäller nyanställda, inte redan anställda. Risk finns därför att det leder till tvärstopp för kompetensutveckling i företaget, om t ex tågvärdar skulle vilja utbilda sig till lokförare.

– Vi anser att man istället skulle ha en positiv bonus för att stanna, säger Lennart Nilsson.

STs jurist Torsten Nilsson är tveksam till vilken rättslig betydelse avtalet har.

Kurt Junesjö, jurist på LO-TCO Rättsskydd, tvivlar på att ett civilrättsligt avtal av det här slaget är giltigt. Enligt honom strider det mot medbestämmandelagen att försöka sätta kollektivavtalsbestämmelser om löner och uppsägningstid ur spel.

I dagarna har den fjärde lokförarkursen startat för att råda bot på förarbristen hos Citypendeln.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA