Löneavtal i Norge till medling

LÖNER2020-09-15
Förhandlingarna om nytt löneavtal för norska statsanställda har brutit samman. Enligt facket är staten inte beredd att ge någon som helst löneuppräkning till statsanställda. Nu väntar medling.

Förhandlingsorganisationen YS Stat lämnade förhandlingarna om ett nytt centralt avtal på måndagen. Onsdag 23 september kommer norska Riksmekleren att inleda medling mellan staten och facket.

YS Stats ordförande Pål N Arnesen kommenterar situationen i ett pressmeddelande med att han är besviken över att staten inte vill föra reella förhandlingar och visa sin uppskattning över de statsanställdas insatser.

”När staten avvisar alla våra ekonomiska krav har vi inget annat val än att bryta förhandlingarna. Staten måste inta en helt annan attityd när vi träffas i medling den 23 september”, säger Pål N Arnesen i pressmeddelandet.

Det är inte bara YS Stat som lämnat förhandlingsbordet. Också Unio, LO Stat och Akademikerna har brutit förhandlingarna med staten.

”Vi har ställt rimliga krav i förhållande till saken, men möter en arbetsgivare som inte är villig att förhandla”, konstaterar Pål N Arnesen.

YS Stat förhandlar för de statsanställda inom fackförbunden Parat, Delta, Befälets samorganisation, Avyo, Skattestatens landsförbund, Norsk tullarförbund, Kriminalvårdens yrkesförbund, Skolledarförbundet och Stafo.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.