Norskt avtal för statsförvaltningen i mål

NORGE2020-10-16
Parterna i den norska statsförvaltningen är nu överens om ett nytt löneavtal, sedan den norska motsvarigheten till Medlingsinstitutet har medlat, rapporterar norsk radio, NRK. Avtalet innehåller bland annat generella löneökningar på 1,7 procent.

”De statsanställda får ett generellt tillägg i linje med det som andra grupper har fått, alltså i linje med märket på 1,7 procent, och det är vi nöjda med”, säger Pål N. Arnesen från YS Stat, en av förhandlingsorganisationerna för statstjänstemän, till NRK.

Det var i mitten av september som förhandlingarna om ett nytt avtal för norska statsanställda bröt samman. Enligt facket var statliga arbetsgivarparten inte beredd att ge de statsanställda någon som helst löneöknining. 23 september inledde norska Riksmekleren medling mellan parterna och nu är man slutligen överens.

Förutom generella löneökningar på 1,7 procent – i nivå med det norska avtalet för den internationellt konkurrensutsatta industrin – har man enligt NRK även fört in förpliktande formuleringar om jämställda löner och kompetensutveckling i avtalet.

Löneökningarna gäller från 1 oktober och parterna har beslutat att inte genomföra lokala förhandlingar i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.