Lönediskriminering på högskola

HÖGSKOLAN2007-12-05

En lönekartläggning på Mälardalens högskola visar att bibliotekarierna är en yrkesgrupp som är lönediskriminerade. Medellönen är flera tusen kronor lägre jämfört med adjunkternas löner.

Mälardalens högskola är en av de arbetsplatser som ingått i Jämställdhetsombudsmannens stora lönegranskning. Högskolans lönekartläggning, som snart är avslutad, visar flera fall av lönediskriminering berättar jämställdhetssamordnaren Torbjörn Messing.

När man jämfört lika lön för lika arbete hittade man två fall av osakliga löneskillnader. Det gäller dels en kvinna vid IT-enheten dels en kvinna vid informationsavdelningen vars arbetsuppgifter jämförts med en man på respektive enhet.

– De löneskillnaderna kommer arbetsgivaren att åtgärda direkt, säger Torbjörn Messing.

Den andra delen av lönekartläggningen, att jämföra löner för likvärdiga arbetsuppgifter, är lite mer komplicerad, förklarar han.

– När det handlar om arbetsvärdering blir det alltid en subjektiv bedömning i slutändan.

Slutsatsen är ändå att vissa kvinnodominerade grupper är lönediskriminerade. Det gäller både bibliotekarier och biblioteksassistenter.

Bibliotekarierna har jämförts med adjunkter, en grupp med ungefär lika lång utbildning och med stort ansvar. De adjunkter som har lägst betalt tjänar 2 000 – 3 000 kronor mer i månadslön än bibliotekarierna, enligt Torbjörn Messing.

Men även bland adjunkterna ser det ut att finnas osakliga löneskillnader. På de institutioner som är kvinnodominerade är lönerna lägre än på de mansdominerade som teknik och naturvetenskap.

– Det som jag tycker är oroväckande är att skillnaden tenderar att öka. För fem år sedan var skillnaden cirka 500 kronor i snitt medan den i dag är 1 100 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA