Lovar fler platser efter fackens kritik

KRIMINALVÅRDEN2020-02-13

Facken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.

I slutet av förra veckan skickade företrädare för de fackliga organisationerna inom Kriminalvården ett öppet brev till myndighetens ledning, vilket Publikt tidigare rapporterat om. I brevet framfördes bland annat kritik mot hur Kriminalvården ser på sin personal och hur myndigheten hanterar kollektivavtal. Facken var också kritiska till myndighetens förmåga att rekrytera personal och uttryckte en oro över den alltmer akuta beläggningssituationen.

Efter ett första möte med facken förklarar nu Minna Forsblom, tillförordnad HR-direktör på Kriminalvården, hur hon ser på kritiken som framförs i brevet och hur myndigheten hanterar det tuffa läget.

– Jag håller med om att vi är i ett pressat läge när det gäller beläggningar och platsbrist. Vi har precis haft ett möte med facken och berättat om våra tankar kring hur vi ska kunna lösa den här situationen både på kort och lång sikt.

Vad handlar det om för åtgärder?

­­– Generaldirektören fattade under tisdagen ett så kallat rambeslut kring vilka nya platser som ska inrättas. Rambeslutet avser både beredskapsplatser, tillfälliga modulhus och förhyrning av externa lokaler. Det handlar om cirka 360 platser, som börjar öppnas i vår med fortsättning under hösten. Platserna i modulhusen kan börja öppnas 2021. Det här beslutet innebär inte att hela platssituationen är löst. Vi arbetar även med planering ur ett längre perspektiv.

Facken skriver även att ”synen på personal och hanteringen av kollektivavtal har förändrats radikalt”. Vad tänker du om det?

– Jag kanske inte delar den bilden helt, men jag kan däremot konstatera att vi ligger kvar i Kriminalvårdens Alfa som kollektivavtal medan övriga myndigheter gått över till villkorsavtalet, så där skulle vi behöva uppdatera oss och förhandla in villkorsavtalet.

Ni får också kritik för er förmåga att rekrytera och behålla personal, hur ser du på det?

– Vi tittar på hur vi ska lösa rekryteringen för kapacitetsökningen. Med tanke på att vi behöver fler platser så behöver vi också rekrytera mer personal. Därför jobbar vi mycket med att visa vilka yrken och möjligheter som finns inom myndigheten. Just nu har vi en kampanj för att hitta sommarvikarier som pågår och vår trailer är också ute på vägarna för att visa upp Kriminalvården. I vissa geografiska områden kan det vara svårare att rekrytera, eftersom det är hård konkurrens om arbetskraften. Det pågår behålla-aktiviter ute i verksamheten eftersom erfaren och kunnig personal är jätteviktig för oss. Men eftersom beläggningstrycket är så hårt så hinner vi inte med att jobba med den frågan i den utsträckning som vi skulle vilja.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA