Luftfartsverket varslar 120  

ARLANDA2003-11-28

Luftfartsverket har varslat 120 anställda vid Arlanda om uppsägning efter ett sparkrav på 10 procent.

Av:  Christian Örjestål

Luftfartsverket, LFV, har lagt ett sparkrav på samtliga flygplatser. Efterfrågan på flygmarknaden sjönk redan före terrorattacken mot USA och har blivit allt svagare sedan dess.

På Arlanda flygplats påbörjades därför ett arbete för att motverka den vikande konjunkturen redan före terrorattacken den 11 september.

– Det är ett mycket kännbart krav som vi har fått. På många områden kommer vi inte att kunna hålla kvar den ambitionsnivå vi har idag, säger Arlandas flygplatsdirektör Kerstin Lindberg Göransson.

Arlanda har tre år på sig att skära ner sina kostnader – eller förbättra sitt resultat – med 240 miljoner.

Vid Arlanda arbetar 740 personer. Varslet motsvarar 16 procent av personalstyrkan och berör alla yrkesgrupper – utom dem som arbetar med säkerhet. Ungefär hälften är ST-medlemmar.

– Personalen är orolig. Många undrar hur arbetsuppgifterna ska fördelas på dem som blir kvar. Hela organisationen måste ses över, säger Britt-Marie Andersson, ordförande för ST-Luftfart i Stockholm.

Vid de andra stora flygplatserna, Landvetter och Sturup, har ännu inga varsel lagts. Men de har samma sparkrav, tio procent, som Arlanda. Totalt ska Luftfartverket spara in en halv miljard de närmaste tre åren.

– Jag befarar att det kommer fler varsel på andra flygplatser, säger Krister Falk, ordförande för ST-Luftfart.

LFVs generaldirektör Lars Rekke håller med:

– Hela organisationen kommer att känna av det här och en hel del nyinvesteringar måste läggas på is, förklarar han.

I korthet

120 anställda har varslats om uppsägning på Arlanda flygplats. Varsel väntas även vid övriga flygplatser i Sverige. Orsaken är ett sparbeting på en halv miljard kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA