Malmborg nöjd med sin insats

FÖRSÄKRINGSKASSAN2008-12-18

– Det roligaste jag har med mig är besöken ute på kontoren. Det har varit otroligt stimulerande att träffa medarbetarna, säger Försäkringskassans avgående chef Curt Malmborg.

– Det har varit roliga och spännande år. Men också slitsamt, förklarar Curt Malmborg.

Slitsamt har det varit för att myndigheten genomgått den kanske största omställningen någonsin inom statsförvaltningen och att det skett under en mycket kort period.

Men han har inte känt något missnöje från sin uppdragsgivare, regeringen och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Samarbetet har fungerat bra, anser Curt Malmborg som säger att det var han själv som tog initiativet till att avgå.

– Jag träffade henne 25 november och bad att få nya arbetsuppgifter. Men jag sa också att det inte var någon brådska.

Nu blir Curt Malmborg generaldirektör med placering inom Regeringskansliet, men han hoppas att så snart som möjligt få nya arbetsuppgifter.

Han säger att omorganisationen är i stort sett klar och att det bara återstår finjusteringar. Därför är det ett bra läge för en ny ledare, anser han.

Nyligen gjordes en medarbetarundersökning som visade att de anställdas missnöje med ledningen ökat. Inte heller den har bidragit till att han nu lämnar Försäkringskassan, förklarar Curt Malmborg:

– Jag är inte jätteöverraskad. Man kan vänta sig ett dipp i förtroendekurvan när man genomgått så stora förändringar som vi har gjort.

Han säger sig ha förståelse för att politikerna genomfört stora reformer i sjuk- och tandvårdsförsäkringen samtidigt som Försäkringskassan är mitt uppe i en omorganisation som också har inneburit personalminskningar. Antalet anställda har minskat från 17 000 till 14 000 personer.

– Man måste gilla läget och förstå de politiska processerna. Politikerna tar inte i första hand hänsyn till administrationens väl och ve.

Vid dagens presskonferens, när Cristina Husmark Pehrsson presenterade Curt Malmborgs efterträdare Adriana Lender, tryckte hon på vikten av att Försäkringskassan ger medborgarna ersättning i tid och att de anställda får en bra arbetsplats.

Curt Malmborg uppfattar inte det som någon kritik av hans ledarskap.

– Hon sade också att hon tyckte att jag gjort ett bra jobb. Jag är stolt över det arbetet, säger han.

Han säger också att de problem som varit med försenade utbetalningar – och som socialförsäkringsministern har all rätt att vara missnöjd med – numera är lösta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA