Massivt missnöje med ledningen

FÖRSÄKRINGSKASSAN2008-12-18

De anställda vid Försäkringskassan har aldrig tidigare varit så missnöjda med ledningen. I en medarbetarundersökning i höst hade bara en av fem förtroende för högsta ledningen.

Närmare 11 000 medarbetare fick i höstas svara på frågor om arbetsmiljö, ledning och trivsel. Nio av tio var nöjda med arbetskamraterna och den närmaste chefen. Men när det handlar om den högsta ledningen och informationen om myndighetens mål och sättet att styra myndigheten var missnöjet utbrett.

Bara tre procent sa sig vara mycket nöjda med den högsta ledningen – generaldirektören och de högsta cheferna. Och lika få tyckte att informationen från den högsta ledningen var mycket bra. En av fem tyckte att problemen med den högsta ledningen var så stora att de omedelbart måste åtgärdas.

– Vi har gått igenom en enorm omorganisation med ett uppifrån-och-ner-perspektiv. Personalen har inte haft någon möjlighet att påverka, och omorganisationen har inte lett fram till vad som utlovats, säger

Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.

Hon håller med om att utfallet av undersökningen visar på ett allvarligt missnöje. Hon tror också att ledningen var medveten om att det inte skulle bli så bra betyg, men att resultatet blev långt sämre än någon kunnat ana.

– Nu måste kommunikationen förbättras och ledningen börja lyssna nerifrån och upp. Det finns andra sätt att genomföra förändringsarbetet. Ledningen måste föra en dialog, lyssna på de anställda som ser problemen, ta dem på allvar och göra något åt dem.

Knappt varannan sa i undersökningen att de var stolta att arbeta på Försäkringskassan, medan fyra av fem kände stolthet över sin egen insats. Många upplevde att de var hårt pressade. Mindre än en av fyra sa sig vara fri från stark tidspress och varannan tyckte att arbetet ställer orimliga krav. Tre av fem upplevde att det ställs motstridiga krav på dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA