Risk för nya personalminskningar

FÖRSÄKRINGSKASSAN2008-12-19

Försäkringskassans styrelseordförande Erik Åsbrink anser att styrelsen fått bristande information både om bytet av generaldirektör och om ekonomin. Nu kommer också varningar om nya personalminskningar.

I en intervju med TT säger Erik Åsbrink att Försäkringskassans styrelse informerades om Curt Malmborgs avgång och regeringens utnämning av Adriana Lender till ny generaldirektör bara timmar innan besluten offentliggjordes.

I intervjun säger Erik Åsbrink också att styrelsen för bara ett par veckor sedan fått information om Försäkringskassans allvarliga ekonomiska läge:

– Om inget görs kommer vi att ha ett underskott nästa år på 1,1 miljarder kronor. Det är anmärkningsvärt att den informationen om läget kom till styrelsen för bara några veckor sedan, säger han till TT.

Enligt TT kan underskottet innebära personalminskningar motsvarande 2 000 anställda.

ST Press har försökt få Erik Åsbrinks siffror bekräftade. Vid gårdagens presskonferens med den nyutnämnda generaldirektören talade Adriana Lender om ett underskott på 700-800 miljoner kronor nästa år.

Vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, Johnny Estius, säger att han inte känner igen Erik Åsbrinks siffror. Ett underskott i storleksordningen 900 miljoner kronor vet han har diskuterats. Han säger också att det klart uttalats att ambitionen är att undvika uppsägningar.

Försäkringskassans ekonomidirektör Sture Hjalmarsson vill inte ”recensera” styrelsens ordförande. Han bekräftar att styrelsen igår diskuterade det ekonomiska läget inför 2009 och 2010, men eftersom styrelsen inte fattat några beslut om budgeten vill han inte kommentera hur stort underskottet kan komma att bli.

Avgående generaldirektören Curt Malmborg har för sin del uttalat att Försäkringskassan behöver ett tillskott på 500 miljoner kronor nästa år, och att uppsägningar blir följden om pengarna uteblir. STs förbundsordförande Annette Carnhede säger i ett uttalande med anledning av det att regeringen måste skjuta till pengar.

– Vi får inte glömma att när Försäkringskassan står utan pengar är det ytterst de svagaste i samhället som drabbas. Vi ska inte låta ytterligare en generaldirektör få ett omöjligt uppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA